Андрей Янкулов: Единствената новина от прокурор Кирилова, която научихме днес, е -„Няма кръгове в съдебната система“

Публикувано преди 2 месеца  |  България

Единствената новина, която изслушването на градския прокурор Кирилова в парламентарната комисия опита да произведе е как щяло да се изследва дали записите от „Списък за бърз контрол“ не били манипулирани, защото били скрити част от участващите хора в срещата между Ивайла Бакалова и Емил Писков. Това написа в социална мрежа Андрей Янкулов, експерт в Антикорупционният фонд.

Според него, всичко това е част от „Няма кръгове в съдебната система“, с което може да бъде най-удачно озаглавено обобщението на нейното изслушване.

Няма кръгове вътре, обаче има манипулации от кръгове отвън, сиреч стремления към овладяване, злепоставяне, „майдани“ и прочее.

„Иначе, три години се оказва са били необходими на разследващите да констатират, че скриването на част от участниците в тайно записната среща е не само очевидно при гледане на самия филм чрез ясно видим технически похват върху част от образите, но е и изрично оповестено в самото видео – за улеснение, на 2:40 от първа част на „Списък за бърз контрол“ е казано изрично: „Имената на другите свидетели в срещата са изтрити от съображения за безопасност“. По-рано пък се казва, че срещата се провежда в дома на човек с неприключило дело в Спеца и с променена наскоро мярка от „задържане под стража“ в „домашен арест“, смята Янкулов.

Той се учудва, че три години са били необходими на разследващите да ги установят кои са тези лица и да ги разпитат за тяхната версия на събитията, е само по себе си доста притеснително за състоянието на оперативните и разследващите ни органи.

Особено при положение че може би няколко седмици след пускане на видеото ги писаха кои са по сайтовете.

„Един съвет, ако ми позволят колегите: вместо да изследвате записите дали са „манипулирани“, изследвайте случилите се събития по делото на човека, когото сте установили на третата година“, завършва експертът.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО