Израелската армия: Всички жертви на удара в Дамаск бяха ирански терористи

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Израелската армия: Всички жертви на удара в Дамаск бяха ирански терористи

Израелската армия заяви, че жертвите на удара в Дамаск са били терористи, действали срещу Израел, предаде Франс прес, пише БТА.

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари каза днес, че жертвите на удара, насочен срещу иранското консулство в сирийската столица Дамаск на 1 април, са били „терористи“, които са участвали в нападения срещу Израел. Това беше първият официален коментар на израелската армия относно удара.

„Убитите в Дамаск са били членове на силите Кудс. Това бяха хора, участвали в терористични действия срещу държавата Израел“, заяви Хагари на пресконференция.

„Сред тези терористични агенти е имало членове на „Хизбула“ и ирански помощници. Не е имало нито един дипломат, доколкото знам. Не ми известно да е убит и един цивилен при тази атака“, добави той.

При удара срещу иранското консулство бяха убити 16 души, в това число седем членове на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция, двама от които – висши офицери. Техеран и Дамаск обвиниха за удара Израел, който така и не пое отговорност за акта. Иран се закани да отвърне на нападението, което изостри регионалното напрежение на фона на войната между Израел и палестинското движение „Хамас“ в ивицата Газа.

В отговор на удара в Дамаск Иран атакува в нощта срещу 14 април Израел със стотици дронове, балистични и крилати ракети – безпрецедентно нападение в историята на двете държави.

Голямата част от дроновете и ракетите бяха прехванати от Израел с помощта на международни партньори и страни от региона като САЩ, Франция, Великобритания и Йордания.

Според Израел с общи усилия са били прехванати 99% от дроновете и ракетите. Леко засегната е била единствено военна база „Неватим“ в Южен Израел. При посещението си в базата днес началникът на Генералния щаб на израелската армия Херци Халеви обеща отговор на иранската атака.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО