Мохамед Халаф: Израел ще отговори на безпрецедентното нападение на Иран след събота

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Мохамед Халаф: Израел ще отговори на безпрецедентното нападение на Иран след събота

Израел ще отговори на безпрецедентното нападение на Иран след събота, въпросът е кога и къде, заяви пред БНТ Мохамед Халаф – журналист и преподавател.

„Израел ще отговори. САЩ вече са категорични, че няма да подкрепят такъв удар. Нещо повече, Байдън каза, че Нетаняху трябва да се задоволи с победата и трябва да спре до тук. В Израел има обаче и други тенденции. Религиозната десница в самото правителство настоява да се нападне Иран, други мислят, че няма нужда от удар“, коментира журналистът.

Според думите му ескалацията на новия конфликт между Техеран и Тел Авив ще дестабилизира още повече Близкия изток.

„Няма нито една държава с интерес от такова развитие на нещата. Иран искаше да демонстрира една сила. Ние го наричаме това „грубата нежност“ – с толкова много дронове и балистични ракети и резултатът е нула. Вчера външният министър на Иран каза, че са могли да нанесат още по-големи щети на Израел. Иранското оръжие показва ефективност. Голяма част от тези балистични ракети имаха техническа повреда, други изобщо не стигнаха до Израел. Има две обяснения. Тези дронове са толкова ефективни в Украйна, а защо в Израел не? Дали Иран нарочно е използвал такива средства, за да няма жертви на атаката и дали не са се разбрали по-рано това да е само демонстрация на сила. Не знаем какво са се разбрали със САЩ.

„Нетаняху иска да има по-широка война, защото иска да бута нещата до ноември месец, да има повече власт, да изчака Тръмп. В същото време вътрешната криза в Израел е голяма, расте недоволството в обществото срещу Бенямин Нетаняху. Проучванията на общественото мнение показват, че ако днес има избори, Нетаняху ще получи едва 17 депутати. Той осъзнава, че след като бъде свален от власт, ще му бъде потърсена отговорност за това, което се случва в Израел от 7 октомври насам“, каза Халаф.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО