Си Дзинпин: Сътрудничеството ни с Германия не представлява риск

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Си Дзинпин: Сътрудничеството ни с Германия не представлява риск

Сътрудничеството между Китай и Германия не представлява риск, а гаранция за стабилни връзки и възможност за бъдещето, заяви днес китайският президент Си Дзинпин на фона на оплакванията от ЕС, че китайските стоки наводняват пазарите на блока, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Веригите на доставки и индустриалните връзки между Китай и Германия са дълбоко преплетени и техните пазари силно зависят един от друг, заяви Си на германския канцлер Олаф Шолц при посещението му в Пекин.

„Трябва да наблюдаваме и да развиваме двустранните отношения от дългосрочна и стратегическа перспектива“, добави Си. Според него Китай и Германия имат „огромен потенциал за взаимноизгодно сътрудничество“.

Тридневното посещение на Шолц в Германия е първото, откакто миналата година неговото правителство предприе стратегия „на намаляването на риска“, за да избегне прекомерната зависимост от китайски доставчици.

Неговото посещение се провежда на фона на безпокойството в ЕС, че китайските стоки, включително електрическите автомобили и други зелени технологии, заливат европейския пазар и заплашват европейския бизнес.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се оплака, че китайското производство е нелоялно подкрепяно от огромни държавни субсидии.

„Германия и Китай трябва да останат нащрек срещу надигащия се протекционизъм, да погледнат обективно и диалектично на въпроса за капацитета на производство от пазарно-ориентирана и глобална перспектива“, заяви Си на Шолц.

Шолц внимава да не отблъсне Китай, който е важен пазар за Германия и казва, че ЕС не трябва да действа по протекционистки начин.

Все пак Шолц заяви вчера в Шанхай, че конкуренцията между Германия и Китай трябва да бъде честна.

„По някое време ще има китайски коли в Германия и Европа. Единственото, което винаги трябва да бъде ясно е, че конкуренцията трябва да бъде честна. С други думи: да няма дъмпинг, свръхпроизводство и нарушения на авторското право“, заяви Шолц пред студенти от шанхайския университет „Тунцзи“.

Китайската обиколка отведе Шолц до големи градове като югозападния Чунцин, където той посети заводът на германската компания „Бош“ за водородни горивни клетки.

Шолц беше придружен от високопоставени германски бизнесмени, като главните изпълнителни директори на „Мерцедес-Бенц“ и БМВ Ола Калениус и Оливер Ципсе, подчертавайки значението на китайския пазар за най-голямата икономика в Европа.

Днес в Пекин Калениус заяви пред германските медии, че двустранните икономически връзки трябва да се разширяват. Според него „оттеглянето от толкова голям пазар е невъзможно“. Ципсе заяви, че всъщност „виждаме повече възможности от рискове“.

Китай и Германия имат „огромен потенциал“ за сътрудничество и в традиционните сфери като машиностроенето и автомобилната индустрия, но и в нововъзникващи отрасли като зеления преход и изкуствения интелект, е заявил Си на Шолц.

Китайският президент също така е призовал за близко сътрудничество между двете страни, предаде ДПА.

„Заедно можем да вдъхнем повече стабилност и сигурност по света. Стига да се придържаме към принципите на взаимното уважение, докато търсим допирни точки въпреки различията и се учим един от друг, двустранните отношения могат да продължат да се развиват стабилно“, каза Си. Според него е започнала нова ера на нестабилност, при която рисковете за човечеството се засилват. „За да разрешим тези въпроси, е особено важно сътрудничеството между големите държави да надделее“, заяви китайският президент.

Шолц обърна внимание на войната в Украйна, опазването на климата и икономическото сътрудничество в кратко заявление преди преговорите. Той подчерта, че руската война срещу Украйна и ядрения ѝ арсенал имат негативно влияние върху сигурността в Европа.

„Непряко те вредят на целия международен ред, защото нарушават принципа на Устава на ООН, принципа на ненарушимостта на държавните граници. Искам да обсъдя днес с Вас как да допринесем за справедлив мир в Украйна“, допълни канцлерът.

Коментирайки кризата в Украйна, Си призова всички страни да работят заедно за възстановяване на мира колкото се може по-скоро и да внимават той да не излезе изпод контрол. Китайският президент заяви на Шолц, че страната му подкрепя усилията към мирно решение на конфликта, както и провеждането на конференция за мир, в която равнопоставено да участват Русия и Украйна.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО