ЕС: Русия носи пълна отговорност за предизвиканите от нея рискове в Запорожката АЕЦ

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
ЕС: Русия носи пълна отговорност за предизвиканите от нея рискове в Запорожката АЕЦ

Според изявление, прочетено на заседание на Съвета за сигурност на ООН от постоянния представител на Европейския съюз в ООН, Ставрос Ламбринидис, Руската федерация носи пълната отговорност за рисковете за ядрената безопасност, произтичащи от завзетата Запорожка АЕЦ, предаде Укринформ и БТА.

Ламбринидис припомни, че за първи път държава, постоянен член на Съвета за сигурност, завзема незаконно атомна електроцентрала на съседна страна.

По този начин Запорожката АЕЦ е станала пряка цел на военни действия.

„Това още веднъж подчертава, че незаконното завземане на централата от страна на Русия значително увеличава рисковете за ядрената безопасност и сигурност, като може да доведе до аварии с тежки последици за Украйна и извън нея“, отбеляза той.

Ламбринидис подчерта, че опитите на Русия да придобие незаконно собствеността върху украинската АЕЦ нямат никаква валидност според международното право. Според него връщането на АЕЦ под пълния контрол на компетентните и легитимни украински власти е единственото трайно решение за прекратяване на настоящите сериозни заплахи за ядрената безопасност и сигурност на съоръжението.

Съветът за сигурност на ООН обсъди вчера ситуацията в Запорожската АЕЦ, завзета от руските сили през март 2022 г., припомня Укринформ.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО