The Telegraph: Световната война започна

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
The Telegraph: Световната война започна

Световната война започна. Харесва ли ви или не, войната на Русия срещу Украйна не е малка регионална война, а част от по-мащабна война. Тази на авторитарните държави срещу свободните държави, пише The Telegraph.

В единия ъгъл са Русия и нейните съюзници от Иран, Китай и Северна Корея. Проблемът за демократичните страни е, че само авторитарните държави осъзнават, че това е световна война, и я възприемат като такава.

Украйна в момента е в неизгодна позиция заради слабата реакция на западните страни. Но ако това се промени и те се събудят, Русия може да претърпи бързо и трайно поражение. Такова, което ще даде урок и на другите автокрации.

За богатите и свободни държави може да е утешително да мислят за случващото се в Украйна като за една регионална, малка война. Противопоставяне само на две държави. Но това всъщност никога не е било така.

Русия мобилизира своите съюзници: Иран доставя смъртоносни дронове на Москва, Северна Корея – снаряди, а Китай жизненоважните за руската военна индустрия компоненти, попаднали под санкции.

Дроновете „Шахед“, които вече се строят и в Татарстан, дадоха на руснаците предимство, което те нямаха след инвазията: сравнително евтино оръжие за поразяване на цели дълбоко на украинска територия. Тази кампания на терор засяга множество градове и села в цяла Украйна, отбелязва украинският Център за отбранителни стратегии.

Северна Корея, в края на миналата година, реши един от най-сериозните проблеми на Русия: недостигът на артилерийски снаряди. До средата на 2023 г. украинските сили се радваха на предимство в огневата мощ пред руските сили – и по една проста причина. Западът предостави повече артилерийски боеприпаси на Украйна, отколкото Русия получи от своите партньори. През януари 2024 г. това се промени. В Конгреса на САЩ републиканците блокират отпускането на нова военна помощ на Киев, а Москва и Пхенян се споразумява за размяна на храна срещу милиони снаряди.

Сега Русия получава повече патрони, отколкото Западът изпраща на Украйна, благодарение на непрекъснатите доставки на боеприпаси от Северна Корея. Централна роля във военните усилия на руския агресор играе и Китай. Санкциите лишиха руската оръжейна индустрия от микроелектроника и други компоненти, но Русия ги заобиколи с помощта на китайците. По данни на Associated Press Китай осигурява 90 процента от вноса на микроелектроника в Русия.

Русия не може да спечели в Украйна без съюзници от цял свят, както Украйна не може да спечели войната без помощта на своите съюзници. Да, на фронта се бият руснаци срещу украинци, но това е един по-широк глобален конфликт. Залозите също са глобални.

Американският генерал Кристофър Каволи предупреди, че Русия не възнамерява да спре в Украйна и че руската заплаха е хронична.

Републиканци в Конгреса твърдят погрешно, че войната в Украйна не е проблем на Америка. Това със сигурност не е позицията на Техеран, Пхенян и Пекин. Автокрациите по света вече третират войната в Украйна като световна. Те подкрепят Русия и идеята, че една държава може да атакува, разрушава и завладява когато и където си поиска. И тук важният въпрос е ще отговорят ли демокрациите по света и ще подкрепят ли правото на Украйна и страни като Украйна да бъдат независими и сами да избират съдбата си.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО