Илхан Кючюк с престижна награда на официална церемония в италианския Сенат

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Илхан Кючюк с престижна награда на официална церемония в италианския Сенат

На церемония днес в италианския Сенат, българският евродепутат Илхан Кючюк стана първият български гражданин, отличен с международната награда „Джовани Малагоди“, учредена от фондацията „Луиджи Ейнауди“.

След като единодушно Борда на директорите гласува в подкрепа на лидера на европейските либерали, Кючюк бе отличен за приноса си с това, че е прекарал живота си в разпространяване на високи принципи на свобода и отговорност в резултат на учението на Джовани Малагоди. Малагоди е бивш председател на Сената, той е историческият лидер на италианските и европейски либерали, а събитието е свързано със 120-годишнината от рождението му.

„Искам да благодаря на фондация „Луиджи Ейнауди“ за тази награда, както и на моя скъп приятел Джузепе Бенедето, председател на фондацията. Днес сме тук, за да отпразнуваме делото на един велик либерал, Джовани Малагоди – либерал-визионер, чиято вяра в необходимостта от силна защита на нашите либерални ценности отеква и до днес. “, заяви Кючюк.

По време на словото си, българският евродепутат подчерта необходимостта от поуките на миналото и визия за бъдещето – визия за единство, надежда, мир и стабилност. По думите му, всички ние се нуждаем от Обединена Европа, която да работи в полза на хората. Реформирана Европа, която е готова да посрещне съвременните реалности. Ефективна Европа, в която правото на вето на една държава вече не може да парализира вземането на решения. Модерна Европа, в която европейците имат право да избират председателя на Комисията и в която Европейският парламент има правомощията на истински парламент. Европа, която има своя собствена отбрана и отбранителна икономика.

„Решението, което европейските граждани ще вземат от 6 до 9 юни, ще бъде от ключово значение за това как ще изглежда нашият свят през следващите десетилетия. Крайно десните и крайно левите искат да сключат мир с онези, които се стремят да унищожат нашия начин на живот. Те отказват да се поучат от една от най-очевидните исторически истини: Когато терористите и диктаторите не плащат цена за агресията си, те предизвикват още по-голям хаос и разрушения.

Фондация „Луиджи Ейнауди“, която носи името на едноименния италиански президент и е основана от Малагоди, е културен изследователски център за политика и икономика.

На тържественото връчане на международната награда на евродепутата Илхан Кючюк присъстваха евродепутати от група „Обнови Европа“, сред които Малик Азмани, зам.-председател на „Обнови Европа“, Сандро Гоци, Адриан Васкез Лазара, Мартина Длабайова, Никола Данти, българският посланик в Италия Н. Пр. Тодор Стоянов, сенатори, италиански депутати и политици, сред които бившият премиер на Италия Матео Ренци, Сър Греъм Уотсън, редица високопоставени лица и представители на академичната общност и гражданското общество.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО