Броят на антисемитските нападения в САЩ достигна рекордна стойност

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Броят на антисемитските нападения в САЩ достигна рекордна стойност

През 2023 година броят на антисемитските нападения, вандализма и тормоза в САЩ достигна рекордни нива. Този растеж е резултат от вълнението на антиеврейските настроения, което е настъпило поради започването на войната между Израел и „Хамас“ в Газа. Това съобщиха Ройтерс и БТА, цитирайки публикувания днес доклад на еврейската правозащитна организация „Лига срещу поругаването“ (Anti-Defamation League – ADL).

Организацията е регистрирала 8873 антисемитски инцидента през 2023 г. – ръст от 140% в сравнение с 2022 г. и рекордна стойност откакто тя е започнала да следи случаите през 1979 г.

Над 5200 инцидента са били докладвани след 7 октомври 2023 г., когато палестинската екстремистка групировка „Хамас“ атакува Израел, избивайки 1200 души и отвличайки повече от 250 заложници. Израел отговори на тази атака, като предприе настъпление в ивицата Газа, при което загинаха над 30 000 палестинци, според местните здравни власти, и което доведе до големи разрушения в анклава.

„Американските евреи са атакувани заради това, което са, в училище, на работа, на улицата, в еврейските институции и дори у дома си. Кризата изисква спешни действия от всеки сектор на обществото и от всеки щат в страната“, заяви изпълнителният директор на Лигата Джонатан Грийнблат.

Докладваните случаи на дискриминация и нападения срещу мюсюлмани и палестинци също са достигнали рекордни стойности в САЩ през 2023 г., според публикуван по-рано този месец доклад на Съвета за американско-ислямски отношения. Случаите са общо 8061, което представлява ръст от 56 на сто в сравнение с година по-рано и е най-висока стойност, откакто Съветът е започнал да следи случаите преди 30 години. Около 3600 от инцидентите са регистрирани в периода между октомври и декември.

Напрежението между произраелски и пропалестински демонстранти се е засилило в САЩ от началото на кризата в Газа, особено в студентските кампуси. Така например „Лигата срещу поругаването“ е регистрирала 732 подобни инцидента от 7 октомври до 31 декември 2023 г., в сравнение с едва 63 инцидента през същия период на 2022 г. по данни на доклада ѝ.

Лигата изброява директно докладвани ѝ случаи, а също така следи медии, доклади на силите на реда и случаи, фиксирани от еврейските организации.

През 2023 г. инцидентите включват вандализъм на еврейски центрове и синагоги, бомбени заплахи, а също така скандирания по време на демонстрации с призив за изтребване на евреите и унищожаването на Израел, съобщава Лигата.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО