Сътресенията в служебния кабинет продължават: Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Сътресенията в служебния кабинет продължават: Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка, съобщи БНР, като се позова на информация от Министерския съвет.

Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство на ПП- ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет.

Пребиваването му в министерството на земеделието до момента е свързано с редица законодателни инициативи, които браншовите организации очакват отдавна, но и с редица недоволства, протести и искане за отстраняването му от поста.

Кирил Вътев аргументира оставането си в агроведомството с желание да довърши започнатата работа. Въпреки това само 8 дни след официалното назначаване на служебния кабинет, той подаде оставка.

Все още няма посочени мотиви за оставката.

Според правителствената пресслужба Димитър Главчев предлага на президента Румен Радев длъжността да заеме Георги Тахов. Той в момента е изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“.

Главчев посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост, като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г.
и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО