Политолог: Съмненията за политическото влияние на Борисов над служебния кабинет растат

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Политолог: Съмненията за политическото влияние на Борисов над служебния кабинет растат

Служебният премиер Димитър Главчев трябва да отговори защо предлага така изненадващо смяна на външния министър. Така политологът доц. Милен Любенов коментира изненадващото предложение Даниел Митов от ГЕРБ да смени на поста министър Стефан Димитров пред БНР.

Той припомни, че предложението дойде след международна конференция, след която заваляха спекулации, а още преди това имаше друга номинация за поста на дипломат № 1.

„Очевидно по отношение на този пост Главчев няма подкрепа да предложи адекватно решение. Сега ще се чака решението на президента Румен Радев дали и кога ще издаде указ за назначаването на Даниел Митов. Президентът обаче не е длъжен да издаде указа и това би бил силен политически жест“, коментира политологът и припомни, че още при съставянето на служебното правителство Радев се дистанцира от процеса.

„Служебният премиер трябва да отговори на много въпроси относно поста на външен министър, защото иначе олеква както той, така и цялото правителство. Още повече, че рокадата идва часове след изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който поиска оставката на Стефан Димитров“, допълни Милен Любенов.

Политологът припомни, че съмненията за политическото влияние на Борисов над служебния кабинет растат, още повече, че предлага зам.-председател на ГЕРБ за поста. „Поне досега и 2-те кандидатури бяха на дипломати, а сега се предлага ярка политическа фигура, а това е много сериозна промяна“, подчерта той.

Предизборната кампания започна още когато стана ясно, че няма да има ротация. Очакват ни още кални битки по време на кампанията, смята политологът.

Любенов допълни, че на този етап няма време за появата на нови политически играчи, но могат да се появят нови коалиции. С оглед ниската избирателна активност това ще доведе до още по-фрагментиран парламент. На последните избори партиите влизаха в НС със 100 000 гласа, при ниска активност ще могат да влязат с 90 000 гласа, каза още той.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО