Роберт Фицо: Словакия ще се противопостави на приемането на Украйна в НАТО

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Роберт Фицо: Словакия ще се противопостави на приемането на Украйна в НАТО

На пресконференция словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че Словакия ще се противопостави на приемането на Украйна в НАТО, цитиран от ТАСР и БТА.

„Украйна може да каже: „Ние искаме да се присъединим към НАТО“. Това ще бъде тяхно свободно взето решение. Ние казваме, че няма да ратифицираме (документите за приемане на Украйна в НАТО) в парламента, защото Словакия се нуждае от неутрална Украйна. Интересите на Словакия ще бъдат застрашени, ако Украйна стане член на НАТО“, каза Фицо.

Същевременно Словакия подкрепя идеята за приемане на Украйна в Европейския съюз и Фицо се изказа в подкрепа на преговори за започване на този процес между Брюксел и Киев във възможно най-кратък срок.

Според словашкия премиер Словакия ще следва политика на развитие на приятелски отношения с всички държави, които проявяват интерес за това.

Според изнесената на пресконференцията информация в близко бъдеще членове на словашкото правителство ще направят посещения в Китай, Азербайджан, Бразилия и Куба. В Баку се планира да бъдат обсъдени въпроси, свързани с диверсификацията на доставките на енергийни суровини за Словакия.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО