Зеленски към САЩ: Нямаме шанс срещу руската армия

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Зеленски към САЩ: Нямаме шанс срещу руската армия

Няма шанс да победим руската армия, ако Конгресът на САЩ не отпусне (блокираните от месеци) 60 милиарда долара военна помощ за Киев. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за PBS NewsHour.

Той определи като „позор за САЩ“ информацията, че Конгресът сега може да отпусне пари за отбраната на Израел, но не и за Украйна. Това, по думите на Зеленски, показва, че Вашингтон не се интересува от сигурността на Украйна, а води единствено политически игри преди изборите за по-висок рейтинг.

„Днес съотношението на артилерийските снаряди е 1:10 (в полза на Русия). Можем ли така да задържим позициите си? Не. Имайки предвид тази статистика, руснаците всеки ден ще напредват на фронта. За да се защитим, трябва да изравним съотношението на боеприпасите“, каза Зеленски.

Украинският президент заяви, че Украйна се нуждае от въздушна защита и авиация. Той даде за пример последната атака на Иран срещу Израел със стотици дронове и ракети. Израел, с помощта на страни като САЩ, Великобритания и Франция, успя да отблъсне тази атака. „Израел член на НАТО ли е?“, попита Зеленски, който разкритикува западните страни, че не оказват същата помощ на Киев срещу ежедневните руски атаки.

„Ще ви дам пример с Триполската ТЕЦ, от която зависи електрозахранването на целия район около Киев. Руснаците изстреляха 11 ракети. Ние свалихме първите 7, но четири унищожиха централата. Защо? Защото ни останаха 0 ракети, свършиха ни ракетите… Нула“, заяви Володимир Зеленски.

„Това е отговорът. Израел не е страна от НАТО. Страни от НАТО защитиха Израел. Те показаха на иранските сили, че Израел не е сам. И това е урок. Това е отговор на всеки на който и да е континент, който казва, че трябва да помагате на Украйна много внимателно, за да не въвлечете Алианса във войната“, каза украинският президент.

Руската армия на фронта значително превъзхожда украинските сили в човешка сила, оръжия и боеприпаси. Попитан дали не е време за преговори с агресора, Зеленски заяви: „Русия иска да ни унищожи. Русия не иска да има преговори. Ето защо инициативата трябва да дойде от Украйна и затова ще се проведе такава инициатива в Швейцария. Путин не иска мир. Наративите на Москва, разузнавателните документи, които имаме… Всичко ни казва, че Путин не е готов за преговори“.

„За него (Путин) това не е победа. Той се нуждае от победа. А за него победа ще е да унищожи Украйна. Така че как очаквате от нас да говорим с човек, който иска да ни убие? Има гласове на Запад, които казват, че се страхуват какво ще стане, ако Русия загуби войната. А не се ли страхувате, че ние украинците умираме тук всеки ден?“, каза Зеленски. Подобни западни мнения са позорът, за който говоря, посочи още Зеленски.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО