Bloomberg: Байдън мина на страната на Путин във войната

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Bloomberg: Байдън мина на страната на Путин във войната

Пълномащабната война, която Русия започна срещу Украйна, навлезе в третата си година. Американският президент Джо Байдън вече мина на страната на агресора Владимир Путин, пише агенция Bloomberg.

Причина за тази констатация е необяснимото искане на САЩ към Киев: да спре да атакува петролните рафинерии на руска територия. Три години руската армия безмилостно убива цивилни, унищожава енергийната и гражданска инфраструктура на Украйна, но именно петролните рафинерии на Путин се оказаха изключително ценни за Вашингтон.

Bloomberg пише, че необичайно администрацията на Байдън е минала на страната на Путин по този въпрос. Тя дори публично призова Украйна да спре, страхувайки се от въздействието на ударите с дронове върху световните цени на петрола.

За украинците е трудно да преглътнат това предателство. То идва в момент, в който украинската армия отчаяно се нуждае от боеприпаси и оръжия, а Конгресът на САЩ от месеци блокира отпускането на жизненоважни 60 милиарда долара.

Путин остава фокусиран върху военните си цели и мобилизира икономиката на Русия, за да победи украинските сили, които са решени да защитят страната си. За тази цел обаче те се нуждаят от оръжия. Самият президент Володимир Зеленски призна, че без въпросните 60 милиарда долара украинските сили няма да могат да победят нашествениците.

Западните страни продължават да са разделени до каква степен да подкрепят Украйна, страхувайки се от ескалация на войната и директен сблъсък НАТО-Русия. Нерешителността на Америка и Европа създава зона на несигурност. Големият печеливш е Путин.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО