Сепаратист в изгнание: Пучдемон твърди, че партията му ще си върне контрола над Каталуния

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Сепаратист в изгнание: Пучдемон твърди, че партията му ще си върне контрола над Каталуния

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, който живее в самоналожено изгнание след неуспешен опит за обявяване на независимост на автономната област преди седем години, смята, че партията му е с изравнени позиции с управляващите в Испания социалисти в надпреварата за контрол на региона на изборите през май, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Пучдемон каза, че ако неговата партия не успее да спечели изборите, тя може да преразгледа подкрепата си за националното правителство. Подкрепата на партията на каталунските сепаратисти е от ключово значение за оставането на власт на испанското правителство, отбелязва Ройтерс.

По думите на бившия каталунски лидер, въпреки че според социологически проучвания от началото на април социалистите имат преднина в Каталуния преди изборите на 12 май, вътрешни проучвания на партията му са показали, че преднината донякъде се е стопила, след като той обяви, че ще се включи в надпреварата.

„Преди месец това бе неосъществима мечта – според проучванията бяхме далеч на трето място“, заяви той в интервю пред Ройтерс. „Сега сме наравно със социалистите. Има сериозен шанс моята партия да спечели“, добави Пучдемон.

Бившият лидер на Каталуния също така посочи, че оставането на власт на националното правителство на Испания „до голяма степен зависи от нашите гласове“ и предупреди премиера Педро Санчес да не излага на риск подкрепата от страна на партията му с „мръсни номера“ за установяване на контрол над каталунското правителство, като например формиране на коалиция с основната опозиционна дясноцентристка партия. „Това би било недопустимо противоречие, което би направило нашите отношения несъстоятелни“, заяви той.

Социалистите се опитват да омаловажат кандидатурата на Пучдемон и твърдят, че каталунците искат да обърнат нова страница. Бившият каталунски лидер все пак призна, че съживяването на движението за независимост ще отнеме време заради разделенията между партиите, които го подкрепят, както и поради намалелия ентусиазъм на гражданското общество. „Репресиите са нанесли много щети“, заяви той. „Ще трябва да възстановим връзките си с всички тези хора“. „Единството на Испания не е нещо свещено, то е създадено от хората“, каза още Пучдемон. „Въпреки че е загубила колониите си, Испания все още съществува и ще съществува и в деня, в който Каталуния придобие независимост“, смята политикът.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО