Спецчасти извеждат депутатите от грузинския парламент заради „руския“ закон

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Спецчасти извеждат депутатите от грузинския парламент заради „руския“ закон

Специалните сили към Министерство на вътрешните работи на Грузия бяха изпратени да ескортират депутати в грузинския парламент заради спорен закон, който предизвика нова вълна на протести.

Няколко хиляди демонстранти се събраха тази вечер в грузинската столица Тбилиси, часове след началото на обсъждането в парламента на противоречив законопроект за „чуждестранните агенти“, който вече предизвика масови демонстрации през 2023 година, предаде Франс прес, съобщи БТА.

В началото на митинга противниците на текста заявиха, че той твърде много напомня на руския закон, използван от години от Кремъл за репресии на дисидентски гласове. „Не на руския закон!“, скандираха няколко хиляди протестиращи, събрали се в центъра на Тбилиси пред сградата на парламента. Множеството блокира една от главните артерии на грузинската столица, а полицейски сили за борба с безредиците обезопасиха входовете на сградата, предаде журналист от АФП.

Special forces continue to arrive at the #Georgian parliament building in #Tbilisi pic.twitter.com/3unaDdI0ek

— NEXTA (@nexta_tv) April 16, 2024

„Ние, мирните демонстранти, ще принудим лакеите на Русия от „Грузинска мечта“ (управляващата партия, бел. АФП) да оттеглят този закон“, каза студентът Коте Татишвили, който също беше дошъл да демонстрира.

Депутатите започнаха днес да обсъждат текста на първо четене, но не стигнаха до гласуване в края на деня. Управляващата партия „Грузинска мечта“, която има мнозинство в парламента, разполага с нужните гласове, за да го приеме. Снощи около 10 000 души протестираха срещу този законопроект, а полицията извърши 14 ареста по време на митинга. Също вчера депутати от управляващата партия и от опозицията влязоха в стълкновение по време на обсъждането, което доведе до сбиване в пленарната зала.

Ако бъде приет, законът предвижда организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като „организация, защитаваща интересите на чужда сила“, под заплаха от глоби. Правителството уверява, че този закон ще донесе повече „прозрачност“ във финансирането на организациите, но критиците му се опасяват, че той ще бъде използван като инструмент за репресии срещу НПО и независими медии.

Европейският съюз, към който Грузия се стреми да се присъедини, призова текстът да бъде оттеглен, защото противоречи на програмата за реформи, която страната трябва да предприеме, за да напредне по пътя към членството. Сегашният законопроект „ще отблъсне Грузия от ЕС, вместо да я доближи до него“, подчерта днес в „Екс“ председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Първият вариант на законопроекта беше оттеглен през март 2023 г. след масови протестни демонстрации, които бяха разпръснати от полицията със сълзотворен газ и водни оръдия.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО