В Украйна: Часов Яр може да падне всеки момент

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
В Украйна: Часов Яр може да падне всеки момент

Часов Яр може да падне всеки момент, защото украинската армия изпитва критичен недостиг на ресурси, преди всичко артилерия и ПВО. Това мнение изрази в интервю за OBOZ.ua военният експерт Владислав Селезньов.

Той посочва, че поради липсата на ПВО защита руските самолети Су-25 могат безнаказано да атакуват украинските позиции. По-рано главнокомандващият ЗСУ генерал Олександър Сирски обяви, че руската окупационна армия се готви за превземането на Часов Яр до „свещената“ дата 9 май.

Руският президент Владимир Путин иска да представи превземането на града като грандиозен успех в Деня на победата. Според Владислав Селезньов ситуацията за украинските сили на фронта е тежка, но все още е рано да се правят прогнози дали руснаците ще успеят за седмици да превземат стратегическия украински град в източната част на страната.

„Смятам, че изявленията на генерал Сирски трябва да приемаме като предупреждение, но това изобщо не означава, че руската армия ще изпълни своя план до тази дата. Факт е, че обстановката на бойното поле се определя от ресурсните възможности на украинската армия“, каза Селезньов.

Противникът продължава да оказва сериозен натиск върху украинските сили за отбрана в различни участъци на фронта, посочи той, подчертавайки критичния недостиг на боеприпаси и оръжия в ЗСУ. „Нашите военнослужещи нямат същите средства, преди всичко артилерия и средства за ПВО, за да се противопоставят активно на настъплението на руската окупационна армия“, каза анализаторът.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО