Близо 40 000 души са обявени за безследно изчезнали в Украйна

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Близо 40 000 души са обявени за безследно изчезнали в Украйна

Обединеният регистър на безследно изчезналите при особени обстоятелства хора в Украйна към момента съдържа информация за 37 000 граждани, предаде Укринформ, като се позова на украинския омбудсман Дмитро Любинец, съобщи БТА.

„В момента имаме обединен регистър на хората, които са изчезнали при особени обстоятелства. Той е в процес на попълване с информация и според последния доклад, който получих вчера, в списъка сега фигурират повече от 37 000 украински граждани“, отбеляза омбудсманът на събитие в Киев.

Според него става въпрос за пълнолетни цивилни, деца, както и за военнослужещи. По думите му броят на хората в списъка ще нараства. Отделно от това Любинец посочи, че Русия отвлича и лишава от свобода украински цивилни от началото на въоръжената си агресия, тоест от 2014 година.

Според омбудсмана руснаците нарушават международни хуманитарни закони, защото в Женевската конвенция съществува пряка разпоредба, а именно – Член 3, която забранява на враждуващите страни да взимат цивилни за заложници.

„Има разпоредба, но Руската федерация продължава да го прави. И проблемът, вероятно, е че те не са понесли никакви последици за нарушаването на тази норма“, каза представителят за човешките права на Върховната рада. Той отбеляза, че през последните 10 години Руската федерация не е предоставила никаква информация за цивилните, които държи.

Украинският омбудсман заяви, че властите са използвали многократно каналите си за комуникация с руската страна, по-специално, той лично е имал контакти с руската си колежка Татяна Москалкова, по време на които многократно е бил повдиган въпросът за задържаните цивилни. „За съжаление, досега това не доведе до никакъв резултат. Именно защото не можем да получим никаква информация от Русия, не виждаме точния брой на незаконно задържаните от държавата агресор“, посочи Любинец. Според него никой не може да каже, дори на теория, колко време ще е необходимо на украинските власти, за да върнат всички цивилни граждани, които в момента се намират в плен на Русия, защото сега не съществува необходимият инструментариум за постигането на този резултат.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО