Подписите за вот на недоверие към служебния кабинет са събрани, ИТН се присъедини към искането

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Подписите за вот на недоверие към служебния кабинет са събрани, ИТН се присъедини към искането

Депутатите от „Има такъв народ“ се подписаха в предложението на „Възраждане“ и БСП за вот на недоверие към кабинета „Главчев“. Така в папката, с която се иска вота, вече има подписи на 67 народни представители, съобщи БНТ.

По-рано от БСП и „Възраждане“ призоваха президента Румен Радев да смени служебния министър-председател Димитър Главчев и заявиха, че ако това не бъде сторено, ще поискат вот на недоверие към служебния кабинет.

От ИТН подкрепиха вота, въпреки че имат съмнения за процедурата.

„Има решение на Конституционния съд, което противоречи на такъв тип вот на недоверие и в момента разглеждаме дали това решение на КС важи и за промените в действащата конституция“, заяви Павела Митова – ИТН.

Според лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов има правни основания за вота.

„Мотивите за вота са: безпрецедентната политическа намеса в работата на служебното правителство. С едно изявление на Борисов беше сменен или предложен за смяна министърът на външните работи. Правителството очеизвадно е на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ. Обърнахме се и към ПП-ДБ, но те не се подписаха. Имаме основания за вота, въпреки тълкувателното решение от 1993г. поради простата причина, че от 93 г- насам конституцията е променяна 6 пъти. Ако някой има някакви съмнения към нашия вот може да се обърне към Конституционния съд – този безкрайно безкористен съд без политическа намеса“, коментира Костадинов.

За внасяне на вот на недоверие са нужни подписите на най-малко 48 депутати.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 17 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО