Бербок и Камерън пристигнаха в Израел и се срещнаха с президента на страната Ицхак Херцог

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Бербок и Камерън пристигнаха в Израел и се срещнаха с президента на страната Ицхак Херцог

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок и британският външен министър Дейвид Камерън посетиха Израел за разговори под формата на кризисна дипломация, предаде ДПА.

Двамата се срещнаха с израелския президент Ицхак Херцог и планираха да проведат допълнителни разговори с висши израелски служители по отделен, но координиран начин, според германското външно ведомство.

Бербок се срещна и с израелския си колега Израел Кац по време на посещението, което е седмото за нея след смъртоносните атаки на бойци на палестинската групировка „Хамас“ срещу градове и кибуци в Южен Израел на 7 октомври.

Преди да приключи с визитата си по-късно днес Бербок трябва да се срещне и с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и бившия опозиционен лидер Бени Гац, който е част от израелския военен кабинет.

В центъра на дискусиите са опасенията, че продължаващата война в ивицата Газа може да прерасне в голяма регионална война. В събота Иран предприе значителни въздушни нападения срещу Израел в отговор на удара на 1 април по иранското посолство в Дамаск.

Израелски официални лица сега обещават остра контраатака срещу Иран. Съюзниците на Израел са обезпокоени, че подобен отговор може да подхрани спирала от нестихващо насилие, и призовават за сдържаност.

По време на предстоящите си разговори Бербок вероятно ще засегне и хуманитарното положение на страдащото цивилно население в ивицата Газа. През последните няколко седмиците тя неведнъж призова Израел да позволи повече доставки на помощи за палестинския анклав.

Предишното посещение на първия дипломат на Германия в Израел беше в края на март. По-късно днес Бербок ще отпътува за Италия, където ще се срещне с външните министри на страните от Групата на седемте най-развити икономики (Г-7).

Германската външна министърка заяви, че по време на разговорите си в Израел с Нетаняху и други официални представители е заявила ясно, че не трябва да се допуска Близкият изток да изпадне в ситуация, чийто изход е напълно непредвидим. „Сега всички трябва да действат разумно и отговорно“, каза Баербок преди да отпътува от Израел за срещата на Г-7, на която по думите ѝ ще бъдат обсъдени санкциите срещу Иран.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху от своя страна благодари на гостуващите външни министри на Германия и Великобритания за подкрепата им, но заяви, че Израел сам ще взема решения относно сигурността си, предаде Ройтерс. „Искам ясно да заявя – ние ще вземаме собствени решения и държавата Израел ще направи всичко необходимо, за да се защити“, се казва в изявление, разпространено от неговата канцелария.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 17 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО