Радев: Очаквам в петък Главчев да ми каже истинските мотиви за рокадите

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Радев: Очаквам в петък Главчев да ми каже истинските мотиви за рокадите

Седмица след клетвата на служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев поиска смяна на двама министри – тези на външните работи и на земеделието. След дни на мълчание президентът Румен Радев отговори, но не каза дали ще одобри и ще подпише указите за двете рокади.

Във вчерашния ден президентът каза, че е странно „служебният премиер да си сменя мнението през един ден“. Също така той остро се противопостави на номинацията на Даниел Митов, който е зам.-председател на ГЕРБ, за следващ служебен министър на външните работи.

Според Румен Радев служебната власт трябва да бъде равноотдалечена от всички партии. Той припомни също така, че никога не си е позволявал партийни назначение в служебните кабинети.

Държавният глава припомни също така, че вече се дават разпореждания от партийни централи и се заплашва служебен премиер. Той имаше предвид изказването на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който пък остро разкритикува настоящия външен министър Стефан Димитров, че се опитва да промени външнополитическия курс на страната.

„В петък ще поканя г-н Главчев, за да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии. Искам да чуя реалните мотиви, които го накараха така стремглаво, без да е работил с тези хора и да ги познава, изведнъж да си смени мнението. Досега аз не съм назначавал такива в служебен кабинет“, заяви Радев, цитиран от БТВ.

Припомняме, че на 15 април служебният премиер Димитър Главчев предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев той предложи поста да заеме Даниел Митов.

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета и със съюзниците и партньорите.

А на 16 април стана ясно, че Димитър Главчев предлага още една персонална смяна в състава на служебния кабинет – Кирил Вътев да бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов.

В предложението си до президента Румен Радев служебният премиер посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 18 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО