Фидан: След създаването на независима палестинска държава, „Хамас“ ще ликвидира военното си крило

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Фидан: След създаването на независима палестинска държава, „Хамас“ ще ликвидира военното си крило

Турският външен министър Хакан Фидан заяви при посещението си в Катар, че радикалното палестинско движение „Хамас“ ще ликвидира военното си крило след създаването на независима палестинска държава и ще продължи да действа като политическа партия, предаде БТА.

В Катар Фидан се срещна с лидера на палестинската ислямистка групировка „Хамас“ Исмаил Хания, а снощи той разговаря на съвместна пресконференция с катарския премиер и министър на външните работи шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани.

„Хамас“ ме информираха, че са съгласни след създаването на палестинска държава в границите от 1967 г. да разформироват военното си крило, така че „Хамас“ ще продължи да съществува само като политическа партия, заяви турският външен министър.

Смятам, че това е много важен сигнал към международната общност за предприемане на стъпка към създаването на палестинска държава, допълни той..

Разговорите между Фидан и Хания се проведоха преди предстоящото посещение на Хания в Турция. Очаква се турският президент Реджеп Тайип Ердоган да проведе среща с лидера на палестинската ислямистка групировка в Истанбул на 20 април, пише БТА.

Турция и нейните съседи не искат външни държави да пренасят своите собствени конфликти в региона, каза още турският външен министър вчера, цитиран от Анадолската агенция и БТА.

Действата на Израел може да предизвика регионална война. Миналата седмица стана ясно, че подобен риск съществува, заяви Фидан.

„Очевидно е, че израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се опитва да въвлече региона във война, за да си гарантира властта“, добави външният министър на Турция.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 18 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО