ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Захарова: Русия очаква от Армения ясна реакция по повод информацията за споразуменията със САЩ и ЕС

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Захарова: Русия очаква от Армения ясна реакция по повод информацията за споразуменията със САЩ и ЕС

По време на брифинг говорителката на Руското външно министерство, Мария Захарова, заяви, че Русия очаква от Армения ясна реакция по повод информацията за „военнополитически споразумения“ със САЩ и ЕС, която се появи в медиите, предават ТАСС и БТА.

„По-рано Ереван публично увери, че развитието на сътрудничеството със западните държави не е насочено срещу трети страни. Отчитайки съвкупността от тези фактори, ние очакваме ясна реакция от страна на арменските власти на появилата се информация. А в идеалния случай – да отхвърлят тези твърдения“, каза Захарова по повод срещата между Армения, САЩ и ЕС, състояла се в Брюксел на 5 април, и съобщенията за постигнати споразумения във военнополитическата сфера.

Говорителката на Руското външно министерство отбеляза, че Москва няма да се изненада, ако се окаже, че представителите на САЩ и ЕС в Брюксел наистина са наложили на Ереван планове, които включват замяна на руската гранична охрана със специалисти от САЩ, НАТО и ЕС, „разширяване на подривната дейност на Запада“ по границите на Армения с Азербайджан и Иран и преориентиране на критичната инфраструктура и енергийната система на Армения с демонтирането на АЕЦ „Мецамор“.

Арменският премиер Никол Пашинян, председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел се срещнаха в Брюксел на 5 април, припомня ТАСС. Фон дер Лайен заяви, че през следващите четири години ЕС ще предостави на Армения 270 милиона евро под формата на безвъзмездни средства.

В изявление след срещата Руското външно министерство призова Ереван „да не позволява на Запада да се самозалъгва и да води Армения по грешен път“. Дипломатическото ведомство отбеляза, че Русия разглежда срещата „като пореден опит на колективния Запад да въвлече Южен Кавказ в геополитическа конфронтация“.

Освен това Захарова добави, че Русия няма да разкрие предварително ответните си действия в случай на конфискация на нейни активи, намиращи се на Запад, но „никой не се кани да се церемони в случай на опити да се използват руските резерви като обезпечение за облигации, които уж биха могли да бъдат емитирани от Запада с цел привличане на частен капитал за финансиране на киевския режим“.

В Русия има значително количество западни средства и собственост под руска юрисдикция, „които могат да бъдат обект на ответни действия“, добави тя.

„Всички физически лица, фондове, които решат да придобият такива финансови инструменти, ще бъдат първите кандидати, които ще попаднат под контрасанкции, със сериозни последици за перспективите на тяхната международна дейност“, добави говорителката на външното министерство.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 18 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО