Армиите на Израел и Иран: Какво е известно

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Армиите на Израел и Иран: Какво е известно

Въоръженият конфликт между Израел и Иран изглежда напълно възможен. Доколко Израел е добре подготвен за подобна конфронтация? И колко силна е иранската армия? Какво показват преките сравнения.

Ако се стигне до въоръжен конфликт между Израел и Иран, от значение ще се окажат някои фактори, които са трудно предвидими. Например каква част от съюзниците на Иран (имат се предвид не цели държави, а отделни групировки и структури) ще се включат в конфликта. Най-важният поддръжник сред тях е финансираната от Иран организация Хизбула в Ливан. Хутите в Йемен и някои шиитски милиции в Ирак също биха могли да се включат във въоръжения конфликт или да бъдат наети от Иран, за да оказват военна подкрепа.

От дълго време Израел се подготвя за подобна война на няколко фронта, казва Арье Шаруз Шаликар – един от говорителите на израелската армия. Вниманието е насочено основно към три аспекта: първо, към разширяване на системите от противовъздушната отбрана като „Железен купол“, „Пейтриът“, „Прашката на Давид“ и „Стрела“. Второ – към развиване на нападателни способности: „В случай на нападение не можеш да разчиташ само на защита, а трябва незабавно да предприемеш и контраатака. Неслучайно казваме, че нападението е най-добрата защита“, посочва Шаликар в интервю за ДВ. И на трето място Израел полага усилия да изгради широк регионален и международен съюз.

Приблизително еднаква бойна мощ

По отношение на бойната мощ разликите между армиите на Израел и Иран изглежда не са твърде големи. Глобалният индекс за огневата мощ за 2024 г. нарежда Иран на 14-о място в света, а Израел е на 17-о място.

Индексът прави и пряко сравнение между възможностите на двете въоръжени сили. От данните излиза, че Иран превъзхожда Израел по отношение на човешките ресурси. Същото се отнася и за броя на танковете и военните превозни средства. Това обаче не е толкова важно с оглед на географското положение на двете страни. Израел и Иран са разделени от други държави, като Ирак и Йордания, а разстоянието между Йерусалим и Техеран е около 1850 километра.

„Евентуалният въоръжен конфликт в действителност няма да е под формата на класическа война, а ще е по-скоро размяна на удари на големи разстояния“, казва Фабиан Хинц, експерт по Близкия изток в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон. Един въоръжен конфликт с Иран би се водил предимно от въздуха, допълва той.

Важната роля на военновъздушните сили

Според Глобалния индекс на огневата мощ Израел категорично превъзхожда Иран по отношение на военновъздушните сили: Израел разполага с 241 изтребителя, докато Иран има 181. Общо израелската армия разполага с 612 самолета, а Иран – с 551.

По-важно от броя им е обаче какво могат тези военни самолети, казва Хинц, според когото военновъздушните сили ще изиграят за Израел много важна, а може би дори решаваща роля в случай на един въоръжен конфликт с Иран.

Иранска балистична ракета, прихваната от Израел (16.4.2024)Снимка: Tsafrir Abayov/AP/picture alliance

Точно обратното важи за Ислямската република – заради санкциите Иран едва ли е могъл да обнови флота си, затова военновъздушните сили за него няма да играят съществена роля. Все пак Иран успя да закупи някои самолети през 1990-те години, а сега се надява да придобие и самолети руско производство. „Но по принцип в Иран знаят, че не могат да се справят с израелските военновъздушни сили“, казва експертът пред ДВ. Ето защо Техеран се е съсредоточил предимно върху разработването на ракети и дронове. Съмнително е обаче доколко те биха могли да отблъснат една израелска въздушна атака. „Предполагам, че това няма да бъде особено успешно“, казва Хинц и добавя, че Иран не разполага със сериозен отбранителен щит.

Абсолютна защита не съществува

Въпреки това иранската атака с дронове и ракети показа къде Израел трябва да направи подобрения, казва Александър Гринберг, експерт по проблемите на Иран в мозъчния тръст „Йерусалимски институт за стратегия и сигурност“. Що се отнася до използваните от Иран безпилотни апарати, свалянето им не представлява голямо техническо предизвикателство. Дори с картечница те могат да бъдат обезвредени, посочва експертът за ДВ. Той обаче добавя, че това ще зависи и от броя на дроновете, участващи в едно нападение. Израел трябва да е в състояние да отблъсне и атака, осъществявана с голям брой дронове. При последното такова нападение част от иранските ракети бяха свалени от съюзници на Израел.

Иранската атака показа, че няма абсолютно непроницаема система, казва и говорителят на армията Шаликар. „Независимо дали са изстреляни 300 или 3000 ракети, в крайна сметка някои от тях винаги ще пробият защитния щит. „Въпреки че прихващаме по-голямата част от тях, знаем, че никога няма да можем да ги свалим всичките. Поради това е още по-важно да разполагаме с функционираща система за гражданска защита на страната – тоест със система за ранно предупреждение, както и с убежища за въздушни нападения“, посочва армейският говорител.

Предизвикателството Хизбула

Друго военно предизвикателство за Израел би било, ако се стигне до голям въоръжен конфликт с Хизбула. Често описвана като „острието на Иран“, организацията Хизбула вероятно е най-тежко въоръжената групировка в света, сочи проучване на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. ЕС класифицира военното крило на Хизбула, което многократно е атакувало Израел с ракети, като терористична организация.

Според различни оценки Хизбула има между 120 000 и 200 000 ракети, а в случай на война Иран бързо би осигурил и допълнителни доставки. По-голямата част от този арсенал се състои от неуправляеми снаряди с малък обсег. Но Хизбула междувременно има и по-широки възможности за достъп до ракети с голям обсег. „Това означава, че голяма част от територията на Израел ще бъде застрашена от атаки на Хизбула в случай на ескалация на конфликта.“ Освен това групировката може да действа и от територията на Сирия.

Срещу ракетни нападения от Ливан Израел може да използва системата си „Железен купол“, казва Фабиан Хинц и добавя, че тези отбранителни системи винаги са готови за действие и като цяло работят изключително добре. Основният проблем в случая е колко мощна ще бъде дадена атака, тоест с колко ракети и дронове ще бъде осъществена тя, добавя експертът.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 18 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО