ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Важните новини във ФАКТИ на 18.04.2024 г.

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Важните новини във ФАКТИ на 18.04.2024 г.

Ивайло Мирчев: Украйна ударно модернизира дарените ѝ от България БТР-и

Публикувани са снимки от започналата модернизация в Украйна на получените от България близо 120 БТР-а. Тя включва по-добра мобилност, защита и огнева мощ.

Румен Христов: Имаме опасения към сегашния външен министър заради позицията му за Украйна

Чии са предложенията за промени в служебния кабинет? Служебният премиер заяви, че кабинетът е изцяло негов, но нови думи на Борисов доведоха до съмнения.

Любомир Стефанов: След изборите ще има нов тип коалиция. Разговорът „с този не, с онзи не“ няма да мине втори път

Накрая Конституционният съд, който не би трябвало да има никакво вмешателство по условие в политическия процес в държавата, май ще бъде призван и ще му бъдат изтърсени тези горещи картофи в скута, за да се произнесе относно характера на Конституцията и в частност промените, преструктурирали конструирането на служебни кабинети, и оттам да разсече Гордиевия възел – кой, защо, как и къде ще бъде виновен и по колко“.

Елена Йончева отговори дали пак ще бъде кандидат за евродепутат

„Ние сме внесли много подробен отчет в деловодството за нашата работа, както и до членовете на Националния съвет на БСП“, каза в предаването „Лице в лице“ по bTV евродепутатът Елена Йончева.

Калоян Методиев: От ГЕРБ съвсем загубиха пространствена и политическа ориентация

Цялата държава се тресе, а Росен Желязков изменя правилата за вътрешния ред на парламента, за да ограничи пресконференциите, брифинги и кръгли маси в Народното събрание! Целта явно е да се спре утрешната пресконференция на БСП по повод доклада на комисията за договора с Боташ! Това е единствената планирана пресконференция за утре.
Депутат забранява на депутати да говорят, да общуват с журналистите и хората. Цяла седмица правят процедурни номера, за да спрат сезирането на всички институции по заключенията в доклада.“

Йово Николов за скандала в митниците: Предизборно шоу с елементи на бухалка. Мишена са ПП-ДБ

Аз не видях корупционна схема. Дотук виждаме контролирано пускани информации от прокуратурата. Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ журналистът Йово Николов в коментар за аферата в митниците и сътресенията в МВР, цитиран от novini.bg.

Борислав Цеков: Ако Радев иска да бламира промяната в кабинета, това ще доведе до задълбочаване на хаоса

Ако служебният премиер Димитър Главчев подаде оставка, няма да има нова дата на изборите, тъй като указът на президента вече е издаден. И всеки ден да се сменят министри, това не може да засегне датата на изборите. Това каза в „Денят на живо“ по NovaNews преподавателят по конституционно право доц. Борислав Цеков, цитиран от novini.bg..
Така както е разписана новата редакция в конституционната уредба, президентът действа по т.нар. обвързана компетентност с министър-председателя, т.е. трябва да утвърди решението му за промени в правителството. Диалогът между тях може да доведе и до друг тип решение, но ако премиерът е категоричен за тази промяна, президентът е изправен пред две ясни алтернативи – или да подпише указа за промените, или да освободи служебния министър-председател и цялото правителство. В тази ситуация второто би било доста екстравагантен акт, заяви доц. Цеков.

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет. Имаме си зам.-кмет беглец по най-важния ресор

Имаме си зам.-кмет беглец по най-важния ресор. Терзиев обещаваше повече да няма ремонт на ремонта, явно решението е да не правят изобщо ремонти. Първо три месеца нямахме назначен зам.-кмет по строителството в София. Назначиха един колега, който работи два месеца, но му отнеха правата без никакви обяснения. Защо е зам.-кмет по строителство така и не разбрахме. Той не можеше да възлага ремонти. Това заяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев в предаването „Лице в лице” по bTV, цитиран от novini.bg.

Васил Тончев: Очаквам на срещата утре Главчев и Радев да се разберат за трети вариант за външен министър

Очаквам на срещата утре между служебния премиер Димитър Главчев и президента Радев да се постигне разбирателство за трети вариант за външен министър, различен от Стефан Димитров и Даниел Митов. В никакъв случай обаче не вярвам, че Главчев ще подаде оставка, ако не се разберат. Такова мнение изрази социологът Васил Тончев в ефира на NovaNews, цитиран от novini.bg.
По думите му каквото и да се случи утре на срещата, това няма да бъде задълбочаване на политическата криза, а продължаване. Допълни, че в момента така или иначе не е съвсем ясно кой носи отговорност за служебния кабинет, тъй като тя се „размива от всички“.

Петър Витанов: Имам покани от няколко партии, обмислям ги. Не ми е на всяка цена да съм в Брюксел

Ние отдавна сме разделили пътищата си с Корнелия Нинова и нейните приближени, но си оставаме по душа убедени социалисти. Още не съм решил и обмислям поканите, които имам от няколко политически партии. Това сподели евродепутатът Петър Витанов в интервю пред БНР.

Докато е бил министър, Рашков се е срещал най-малко 10 пъти с обявените за контрабандисти, казват от комисията в НС

Бойко Рашков се е срещал най-малко 10 пъти с обявените за контрабандисти Стефан и Марин Димитрови, докато е бил министър. Това се разбра по време на заседание на парламентарната комисия за скандала в митниците, предаде репортер на „Фокус“.

Районни кметове умуват върху финансовата децентрализация в Столичната община

Районните кметове в момента изработват конкретно предложение как в Столичната община да се приложи принципът на финансова децентрализация и как повече приходи да остават в районните администрации, съобщи зам.-кметът Иван Василев. Целта е повече пари да остават при районите, уточни БНР.

Със 107 гласа „за“ депутатите одобриха Националната здравна стратегия 2030

Народното събрание прие Национална здравна стратегия 2030. Документът е внесен от Министерския съвет и прецизиран от работна група към Комисията по здравеопазване в парламента. Народното събрание взе решението за приемането на стратегията със 107 гласа „за“, 36 „против“ и осем „въздържал се“, предават от БТА.

Пореден протест на енергетици: Има блокирани пътища

Пореден протест на миньори и енергетици от комплекса „Марица Изток“. Те отново организираха автошествие, като стигнаха до изхода на Стара Загора и блокираха пътя и за АМ „Тракия“, и за Димитровград, и за Хасково, съобщи БТВ.

Даниел Вълчев: С външния министър Борисов наля вода в мелницата на онези, които твърдят, че кабинетът е на ГЕРБ

„След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство“.

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава отново

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев издаде заповед за удължаване на срока за регистрация на тютюнопроизводителите в публичния регистър до 31 май 2024 г., се разкрива от съобщение от Министерството на земеделието и храните.

Млада шофьорка прегази мъж, лекарите се борят за живота му

Мъж на 54 години от Силистра е в болница с опасност за живота след пътен инцидент в града, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Шефът на НСО: Мисията ни е да пазим демократичните устои на нашите общества

Наша най-висока мисия е да пазим демократичните устои на нашите общества, да гарантираме сигурността на парламентарните институции и безопасността на избраните от нас да ни представляват.

Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста: Според съда няма да се укрият, но може да извършат други престъпления

Тричленният състав на Апелативен съд – София потвърди определението на Софийския градски съд, с което на обвиняемите за участие в престъпна група за контрабанда, пране на пари, а от вчера и за длъжностни престъпления – Петя Банкова и Стефан Димитров беше наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Румен Радев от полигона в Ново село обеща по-високи заплати и модерно въоръжение за армията ни

„Като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили искам да ви уверя, че ресурсната неосигуреност, ниският социален статус, вашето лично оборудване и въоръжение – всички тези проблеми постепенно вече ще остават в историята“. Това обеща пред военнослужещите от полигона в Ново село държавният глава Румен Радев. Той говори пред българския контингент от Многонационалната бойна група, която е на територията на страната ни.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в проверките на къмпингуването в залива Вромос

Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос. Това съобщиха от оластната администрация на Бургас.

НСИ: Българите удвоиха доходите си през последните 10 години

През 2023 г. годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 – 2023 г.) общият доход средно на лице от домакинство се увеличава 2.3 пъти, съобщи Националния статистически институт.

Реалните доходи на домакинствата нарастват с 10.0% през 2023 г. в сравнение с 2022 г., а индексът на реалните доходи през 2023 г. спрямо 2014 г. е 158.5%.

Мая Манолова напуска „Левицата“

Председателят на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова е напуснала коалицията на „Левицата“. Това обяви в социалните мрежи Цветеслава Гълъбова, която съобщава, че общинската съветничка от коалицията за местните избори „БСП за България“ Ваня Григорова е отказала да бъде включена в изборните листи на „Левицата“.

О.р. вицеадмирал Пламен Манушев: Въпросът с липсата на кадри на национално ниво е трагичен

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна.

Богдан Богданов: Реалистично е да не влезем в еврозоната в началото на 2025 г.

Служебният премиер е в правото си да определи екипа, който ще работи в МС. Видяхме този екип, който беше потвърден и от президента. Сега виждаме експресни смени и смятам, че се дължат обяснения и аргументи, както на обществото, така и на представителите в парламента. Ако нямаме обяснение от министър-председателя, това напълно ще затвърди убежденията и критиките от обществото и някои парламентарни групи, че се действа авторитарно, по политическа команда и всичко това води до ерозия в институциите.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 18 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО