ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

В Пловдив: Откриват обновената Градска градина, създадена през 1878 година

Публикувано преди 2 седмици  |  България
В Пловдив: Откриват обновената Градска градина, създадена през 1878 година

С тридневни празненства откриват обновената Първа градска градина в България. Тя е създадена през 1878 г. в центъра на Пловдив. Реконструкцията ѝ продължи година и струва 4,5 милиона лева, съобщи Нова телевизия.

Цялостно е обновена инфраструктурата, алеите и декорацията в парка. До него се е намирала къщата на Иван Вазов, в която той известно време е живял и творил. Затова идеята на местната власт е да носи името на Патриарха на българската литература, а прилежащата улица „Христо Г. Данов“ да се превърне във втора главна на Пловдив, след като стане пешеходна зона.

Церемонията по официалното откриване ще е тази вечер със специален концерт на Държавната опера.

„Говорим за първата градска градина в България и първата такава в Пловдив. Това е автентичният център на нашия град. Успяхме да изградим водни атракциони, да подновим всички алеи с нови настилки, ново осветление, видеонаблюдение, интернет. За всеки един ще има кътче, в което той може да си отдъхне.

И съм убеден, че тя ще стане любима, както за малки, така и за по-големи. Три двойки само този уикенд са проявили желание да сключат граждански брак точно в градската градина на нашия град”, разказа кметът на район „Централен” в Пловдив Георги Стаменов.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО