ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Израел не планира да признае публично своята отговорност за удара, извършен тази нощ

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Израел не планира да признае публично своята отговорност за удара, извършен тази нощ

Израел няма да поеме публично отговорност за удара тази нощ по обект в централната част на Иран, съобщи израелският вестник „Джерузалем пост“. Източници от израелските служби за сигурност и от правителството на Израел са казали за изданието, че причините за това са „стратегически“.

„Джерузалем пост“ цитира следните думи на своите източници: „Око за око, зъб за зъб. Израел отвърна там, откъдето беше атакуван“.

Според източниците на изданието Иран говори за „експлозия в завод“, а не за ракетен удар, защото иска да избегне ескалация на напрежението. За информаторите на „Джерузалем пост“ не е ясно защо от Пентагона са разкрили пред американски медии, че в атаката е замесен Израел – според тях от САЩ са могли да запазят мълчание, което би запазило достойнството на Иран, а и самите американци биха избегнали покачване на напрежението.

Информация на „Джерузалем пост“ гласи, че в продължение на 24 часа министър-председателят на Израел и Бенямин Нетаняху цялото ръководство от областта на сигурността и дипломацията е било във военната база „Киря“ в Тел Авив, където са съгласували действия с партньорите си от региона Йордания, Египет и Саудитска Арабия. Вестникът пише, че страни от региона са обявили пред Израел, че ако Иран атакува, те са готови да помогнат. Според информацията на „Джерузалем пост“ Израел е информирал САЩ за удара.

Изданието отбелязва, че високопоставен представител на САЩ също е потвърдил тази сутрин, че нападението се е състояло, като е заявил „Не сме изненадани“. За израелския новинарски сайт „Уала“ и този представител на САЩ е потвърдил, че Израел е предупредил САЩ за удара.

„Блумбърг“ информира, че израелски представители са уведомили САЩ в четвъртък, че ще осъществят удар в следващите 24 до 48 часа.

Междувременно американският телевизионен канал Ен Би Си обърна внимание на факта, че ударът е нанесен навръх рождения ден на върховния лидер на Иран Али Хаменей. Днес той навършва 85 години.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО