Договорът с „Боташ“: Внасяме руски газ и плащаме 2,2 млрд. долара такса пренос, при липсващ правен и финансов анализ

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Договорът с „Боташ“: Внасяме руски газ и плащаме  2,2 млрд. долара такса пренос, при липсващ правен и финансов анализ

Подробности по доклада, изготвен от парламентарна комисия по казуса с договора, сключен между „Булгаргаз“ и турската държавна компания „Боташ“ представи народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов.

Той посочи че страната ни се е задължила да плати 2,2 млрд. долара такса пренос, при липсващ правен и финансов анализ и стотици милиони годишни загуби.

„Всеки български гражданин плаща 500 хиляди долара на ден, независимо дали вземаме или не вземаме газ. А в момента на вземаме газ от „Боташ“, тъй като договорът е подписан за 1,850 млрд. куб. м, но освен него, имаме договори с Гърция и с Азербайджан за по още 1 млрд. куб. м – или сумарно 3,85 млрд. куб. м.

Но България ползва 2,6-2,8 млрд. куб. м и годишно имаме 1,2 млрд. куб. м. Но тези таксите се плащат“, посочи той.

По думите му има таксата за пренос на газ, съгласно подписания договор с „Боташ“, е 2 пъти по-висока от тази, която България плаща на Гърция за същата услуга.

Гуцанов обърна внимание още на това, че служебният енергиен министър Росен Христов е превишил своите правомощия, като е подписал предварително договора с „Боташ“, както и на това, че договорът не е съгласуван с всички министерства, както се изисква, а само с 9.

Той подчерта, че според договора, от 2026 г. ще се правят съвместни доставки с турската компания, което означава, че Турция ще бъде доставчик.

„За каква диверсификация става въпрос, когато всяка молекула газ, която влиза в България, е руска, но на много по-високи цени, защото минава през посредници“. Тези хора се тупаха в гърдите, че няма да има руски газ – всяка молекула е руска, но на много по-високи цени“, постави въпроса Борислав Гуцанов.

Той изрази съмнения, че сегашният служебен министър на енергетиката Владимир Малинов, досегашен изпълнителен директор на „Булгартансгаз“, е сложен на поста случайно, тъй като, по думите на Гуцанов, „Булгартрансгаз“ също е замесен в скандала с „Боташ“.

„Този договор е подписан без знанието на Българският енергиен холдинг. БЕХ изобщо не е бил информиран и не е участвал в преговорите. Това е скандално“, каза от своя страна народният представител от „БСП за България“ Драгомир Стойнев.

Той посочи, че министърът на енергетиката е подписал договорът като купувач, което означава, че се поемат конкретни ангажименти.

„Не разбираме как така се купува втечнен газ, който трябва да продадем в морето, след което отново да купим от Турция. Това са такси и комисионни, които трябва да се платят от българските граждани, защото този газ, който от танкера отива на турска територия, вече не е български“, коментира той.

По неговите думи не е ясно на каква база е определяна цената на газ и подчерта, че той в момента е изключително неконкурентен.

„Има превишаване на права и затова трябва да се разследва. Министерският съвет е бил подведен от това, което е получил като информация“, категоричен бе Драгомир Стойнев.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО