Владимир Путин се скара на прокуратурата: Действайте само при реална заплаха за националната сигурност на Русия

Публикувано преди 1 седмица  |  Света
Владимир Путин се скара на прокуратурата: Действайте само при реална заплаха за националната сигурност на Русия

Руският президент Владимир Путин напомни на прокуратурата, че изземането на активи и предаването им в държавна собственост е оправдано само в случаите, когато бездействието може да застраши националната сигурност на Русия, съобщава „Ройтерс“.

През последните две години много активи в Русия смениха собствениците си. Стотици чуждестранни компании напуснаха страната, след като Москва изпрати войските си в Украйна през февруари 2022 г., като в някои случаи разпродадоха активите си на ниски цени на местното ръководство.

Москва пое временен контрол върху активи, собственост на няколко западни компании, като Fortum, Carlsberg, OMV и Uniper.

Броят на случаите, в които прокуратурата изземва активи чрез съда, включително свързаните с руската отбранителна промишленост, се е увеличил, като някои са свързани с приватизации на около 30 години.

През март руските съдилища са прехвърлили на държавата стратегически предприятия и активи на стойност над 1 трилион рубли (10,9 милиарда долара), отчете тогава главният прокурор Игор Краснов.

„Наскоро правоприлагащите органи започнаха редица дела за връщане на някои активи на държавата“, отбеляза Путин на бизнес форум в Москва.

„Искам да подчертая: не говорим за ревизия на приватизацията, а за случаите, когато действията или бездействието на собствениците на предприятия и имуществени комплекси нанасят пряка вреда на сигурността на страната и националните интереси. Изземването на бизнеса е оправдано само в ситуацията, която току-що описах“, подчерта той.

Държавната собственост беше масово разпродадена на търг през 90-те години на миналия век, когато така наречените олигарси натрупаха огромни богатства, което създаде огромна пропаст между свръхбогатите и обикновените руснаци.

Въпреки че някои от тези сделки може да са се случили без държавен контрол, Путин заяви, че преразглеждането на сделките от онова време не е необходимо, ако бизнесът работи успешно.

„Исковете срещу настоящите собственици на активи са неуместни, особено за тези, които работят успешно, решават социални въпроси и помагат за гарантиране на националната сигурност“, изтъкна той.

Междувременно финансовото министерство е изброило около 30 компании, в които държавата може да намали дяловото си участие, като същевременно запази контролния дял, тъй като се стреми да насърчи повече местни частни инвестиции и да увеличи приходите в бюджета.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 25 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО