Драматичен обрат: Възможно е Хамза Юсаф, първият министър на Шотландия, да се раздели с поста си

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Драматичен обрат: Възможно е Хамза Юсаф, първият министър на Шотландия, да се раздели с поста си

В драматичен обрат, който разтърси коридорите на властта в Единбург, политическият пейзаж на Шотландия е на ръба на сеизмична промяна. Хамза Юсуф, първият министър на Шотландия, се озовава на ръба на политическата си кариера след стряскащ конфликт със Зелените, бившите му коалиционни съюзници в Шотландската национална партия (SNP), предаде БНР.

Бомбата падна рано в четвъртък, когато Юсаф, в ход, който хвана неподготвени и приятели, и врагове, обяви разпадането на коалицията на SNP със Зелените. Това партньорство, изковано под ръководството на Никола Стърджън през 2021 г., някога беше празнувано като зората на „нова ера в политиката на консенсус“. Сега обаче съюзът се разпадна зрелищно, като Зелените обвиняват Юсаф в предателство, което безвъзвратно е накърнило доверието им. Същността на тяхното недоволство се крие в обвиненията, че шотландското правителство, под ръководството на Юсаф, се е отклонило от курса си в ангажимента си към политиките за опазване на околната среда и природата.

Шотландските консерватори се възползваха от този момент на уязвимост, като инициираха вот на недоверие срещу Юсуф. Тази политическа маневра постави началото на ожесточена битка в парламента на Единбург. Аритметиката на гласуването представя невероятен сценарий: ако консерваторите, лейбъристите, либералдемократите и зелените се обединят срещу Юсуф, те събират крехко мнозинство от 64 гласа срещу 63 на SNP. Заместващият знак в тази игра с високи залози е Аш Регън , дезертьор от SNP, който сега се присъединява към партията Алба, чийто вот може да наклони везните.

Отвъд непосредствената драма на политически съюзи и предателства, тази криза има дълбоки последици за движението за независимост на Шотландия. Коалицията SNP-Greens някога осигури здрава законодателна опора в полза на независимостта. Сега, когато коалицията е в руини, бъдещето на стремежа на Шотландия да начертае своя собствен курс е на кръстопът. Докато прахът се сляга върху този бурен епизод, очите на нацията и света са приковани в Единбург. Резултатът от вота на недоверие не само определя съдбата на Хамза Юсуф, но също така сигнализира за следващата глава в легендарния стремеж на Шотландия към самоопределение. Във виещата се мъгла на шотландската политика единствената сигурност е самата несигурност.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО