Районният кмет на „Триадица“ Димитър Божилов предлага „квартал на обезщетените в София“, за да останат зелените площи

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Районният кмет на „Триадица“ Димитър Божилов предлага „квартал на обезщетените в София“, за да останат зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. Това изброи пред БНР кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов

Той припомни, че през 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които могат да се отчуждават тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в позиция да очаква или собствениците да дарят, или да се изкупят.

„Този метод е скъп, пазарните цени вече са се променили“, предупреди кметът на район „Триадица“.

Затова Димитър Божилов предлага рационален вариант – имотен фонд, с който общината да оперира, своеобразен „квартал на обезщетените“.

„Тези имоти да служат като насрещно вземане, с които ние да обезщетим тези собственици. Аз го наричам „квартал на обезщетените“, каза Димитър Божилов.

Той даде пример, че ако един човек притежава 4 декара в Южен парк, ще може да получи 1 декар в този квартал, тоест размерът на квартала на обезщетените ще бъде поне 4 пъти по-малък от зелените площи, които сега са притежание на частни лица. В парцелите, с които могат да бъдат обезщетени, те ще могат да правят нещо, посочи кметът. Сега собствениците плащат единствено данъци за имотите си в парка.

Според Божилов така зелените пространства в София, включително в междублоковите пространства, ще бъдат съхранени.

Държавата може да бъде проактивна, категоричен е районният кмет. Според него това трябва „да стане много оперативно, без нови работни групи и комисии на комисиите“.

По думите му, при него идват не „мастити тарикати или богаташи, а нормални хора“, които не искат да заграждат имотите си, но същевременно трябва да се отчита неприкосновеността на собствеността им.

Целта ми е тези площи да се ползват по предназначение. Редно е паркът да принадлежи на общината, подчерта Божилов.

За изкупуване може да се преговаря само с онези, които са категорично против, защото бюджетът е ограничен, уточни той.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО