Фермер успокои: Няма недостиг на мляко в България

Публикувано преди 1 седмица  |  България
Фермер успокои: Няма недостиг на мляко в България

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС. Сухото мляко, което се внася от Украйна, е на много по-ниски цени от това, което се внася от ЕС.

Това заяви пред БНР Димитър Шопов. Той е председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната.

Шопов отрече твърдението, че има недостиг от 30% на производство на мляко в България:

„Миналата година на много от фермите в продължение на няколко месеца бе отказано да се изкупува млякото. След като има недостиг, как може да не се изкупува млякото?“, риторично попита председателят на професионалната организация.

Фермерите продават произведеното мляко на мандрите. Това се случва със сключен договор, но и двете страни могат да се откажат от договора с едномесечно предизвестие, обясни Димитър Шопов. По думите му до миналата година това не се е случвало. Миналата година обаче е имало период, в който фермерите не е имало къде да си дадат млякото, подчерта той и добави, че по този начин цените се свалят драстично.

Фермерът посочи и друг проблем – според него цените в магазините не са реални.

„Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а в следващия момент сиренето и другите млечни продукти да са с такива надути цени в магазините. Трябва да има някакъв контрол“, поиска Шопов.

Предпоставката е за по-голям внос от Украйна на по-евтино сухо мляко, което е некачествено, изказа мнението си той.

Украйна е страна, която ползва препарати за производство на зърно и зърнени култури, които са забранени в България. Тези препарати са вредни, категоричен бе фермерът.

„С това зърно, което се произвежда с тези препарати, се отглеждат всички животни, птици, абсолютно всичко и това идва на нашия пазар“, посочи Шопов.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО