Пекин определи като „чиста измислица“ подозренията за шпионаж, повдигнати от Берлин

Публикувано преди 1 седмица  |  Света
Пекин определи като „чиста измислица“ подозренията за шпионаж, повдигнати от Берлин

Пекин категорично отхвърля обвиненията за шпионаж, които възникнаха след ареста на четирима германци в Германия тази седмица, като ги определя като „пълна измислица“, съобщиха агенциите Франс прес и БТА.

„Така нареченият случай на китайски шпионаж е чиста измислица“, заяви говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин, като добави, че Китай вече е предприел „строги действия спрямо германската страна във връзка с неоснователните обвинения на Германия“.

Вчера германският посланик в Пекин заяви, че е бил извикан от китайските власти в тази връзка.

Тази седмица по искане на съдебните власти във ФРГ бяха арестувани четирима германци, заподозрени в шпионаж в полза на Китай. Според германската прокуратура трима от тях са участвали в научни изследвания и се предполага, че са събирали информация за „иновативни технологии, които биха могли да се използват за военни цели“.

Последният задържан, германец от китайски произход, беше арестуван във вторник. Той е работил като сътрудник на германския евродепутат Максимилиан Кра, който е водещ кандидат на крайнодясната германска партия „Алтернатива за Германия“ за евроизборите през юни. Сътрудникът е заподозрян, че е шпионирал китайски опозиционери в Германия и е споделял информация за Европейския парламент с китайска разузнавателна служба.

„Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди“, подчерта Ван. Освен това Пекин „призовава Германия да остане бдителна срещу опитите да се навреди на двустранните отношения“ и „да сложи край на антикитайския политически фарс“, добави говорителят.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО