Париж: Европейските сили за бързо реагиране ще бъдат създадени още през 2025 година

Публикувано преди 1 седмица  |  Света
Париж: Европейските сили за бързо реагиране ще бъдат създадени още през 2025 година

Европейските „сили за бързо реагиране“, споменати вчера от президента на Франция Еманюел Макрон и предназначени за операции като евакуация на граждани от държави в криза, може да видят бял свят още през следващата година, заяви френският министър на въоръжените сили Себастиан Льокорню, цитиран от Франс прес, пише БТА.

„Това е ключов въпрос, по който се надявам да успеем да стигнем до заключение още през следващата година, като бъдем много отзивчиви и много бързи“, заяви Льокорню в интервю за телевизия „Франс 2“.

Министърът обоснова този проект с факта, че има „много кризи, в които НАТО не е компетентна и в които Франция често провежда операции сама“, като даде за пример евакуацията на граждани от Судан през миналата година.

При операцията в Хартум са били евакуирани 1000 души от 1080 националности, от които 200-250 французи. При това „създадохме голям въздушен мост със (самолети Еърбъс) А400М, с кораби. Така се случи, че Франция беше практически сама“, подчерта Льокорню.

Съвсем естествено е тази тежест, която „има цена, стойност“, да бъде споделена, каза френският министър.

Тези сили за бързо реагиране, „които да осигурят безопасността на европейските граждани, португалските, италианските, германските и френските граждани, трябва да могат да бъдат създадени много бързо“, настоя той, като отбеляза, че създаването им е въпрос на прагматизъм.

Вчера френският президент Макрон изложи визията си за Европа, като се съсредоточи главно върху отбраната и икономическите и търговските политики, след като направи равносметка на извършеното от Европейския съюз от 2017 г. насам.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО