Антъни Блинкън: Русия ще бъде затруднена да поддържа инвазията си в Украйна без помощта на Китай

Публикувано преди 1 седмица  |  Света
Антъни Блинкън: Русия ще бъде затруднена да поддържа инвазията си в Украйна без помощта на Китай

Русия ще бъде затруднена да поддържа инвазията си в Украйна без помощта на Китай, заяви държавният секретар на САЩ, предаде Sky news.

Говорейки в Пекин, след разговорите с китайския първи дипломат Ван И, Антъни Блинкън изрази сериозните си опасения относно снабдяването на Русия с компоненти, които „захранват бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна“.

Той поясни, че Китай е главният доставчик на металорежещи машини, микроелектроника и нитроцелулоза, която е критична за производството на военни боеприпаси и ракетни горива, използвани от Москва за разширяване на своята военно-промишлена база.

„Тази база произвежда ракети, безпилотни самолети, танкове и други оръжия, които президентът Путин използва за атаки върху суверенни държави“, добави Блинкън по време на пресконференция.

Той подчерта, че тези оръжия се използват за поразяване на електропреносната мрежа и друга гражданска инфраструктура, както и за причиняване на голям брой жертви сред цивилното население.

Блинкън отбеляза, че без подкрепата на Китай, Русия ще се сблъска с трудности в изпълнението на своите агресивни действия срещу Украйна.

Според него, съюзниците на НАТО и партньорите от Групата от седемте най-развити държави в света (Г-7) споделят същите опасения. Те подчертаха, че разширяването на руската военно-промишлена база не само застрашава сигурността на Украйна, но и на цяла Европа.

Блинкън ясно напомни, че за Съединените щати гарантирането на трансатлантическата сигурност е от ключово значение. Той предупреди, че ако Китай не се ангажира сериозно с решаването на този проблем, САЩ ще действат в тази насока.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО