Александър Дунчев: Използването на дърва за огрев не носи никаква добавена стойност

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Александър Дунчев: Използването на дърва за огрев не носи никаква добавена стойност

„Въпросът е има ли България толкова много гора, че да сече повече. Абсолютно не. Според науката България има право, и това е заложено в закона и плановете на горските стопанства – да сече не повече от 60% от това, с което горите нарастват всяка година. Гората не е житна нива, която ако се тори с химикали всяка година, може да се ожъне. Гората е естествена екосистема, в която нямаме право да вкарваме химия“.

Това заяви пред БНТ бившият депутат от ПП-ДБ и член на „Зелено движение“ Александър Дунчев.

Дървопреработвателите искат да се сече повече, за да има по-евтина дървесина за тях, смята той. По думите му използването на дърва за огрев не носи никаква добавена стойност.

„Българските гори са единствената защита срещу наводнения, суша, загуба на плодородие. Ако те не бъдат обгрижвани от горските лесовъди, страдат от бури, пожари, насекоми, незаконна сеч, която е близо една десета от дърводобива“.

Българското лесовъдство е едно от най-зелените и най-напредналите в Европа, заяви Дунчев. По думите му основният проблем е, че политиците решават какво да се случва в горите, а не лесовъдите. Затова една от целите му е създаването на държавна агенция по горите, за да може горските служители да са стимулирани наистина да се грижат за горите.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 27 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО