Арсенал продължава да мечтае за титла след драма срещу Тотнъм

Публикувано преди 2 седмици  |  Спортни
Арсенал продължава да мечтае за титла след драма срещу Тотнъм

Арсенал продължава да мечтае за първа титла в Англия от 20 години насам в Англия. „Артилеристите“ взеха успешно тежкия тест при визитата на големия си исторически съперник Тотнъм Хотспър с 3:2. Арсенал си набави преднина от три гола още до почивката, след като Пиер-Емил Хойберг си вкара автогол, след който последваха попадения на Букайо Сака и Кай Хавертц до първите 45 минути.

През второто полувреме „шпорите“ имаха известен успех и намалиха резултата в 65-ата минута, когато Давид Рая допусна груба грешка при изритване на топката, а Кристиан Ромеро намали. Три преди края Хюн-мин Сон беше точен от дузпа, правейки 2:3. до края на срещата Тотнъм наложи натиск, който обаче не даде резултат.

Победата увеличи актива на Арсенал на върха в Англия на 80 точки, четири пред втория Манчестър Сити и пет пред третия Ливърпул. Голямата тревога за „артилеристите“ е, че тимът, воден от Хосеп Гуардиола е с два мача пасив и при две победи в тях, то „гражданите“ ще излязат с две точки на върха пред лондонския тим. Тотнъм остана пети с 60 точки, като тимът продължава борбата си за място в Шампионска лига догодина, макар след това поражение ситуацията им да се усложнява допълнително.

Анге Постекоглу прави три промени в състава си след поражението от Нюкасъл Юнайтед. Бен Дейвис заменя контузения Дестъни Удоджи на левия бек, а Пиер-Емил Хойбьерг и Деян Кулушевски влизат на мястото на Ивс Бисума и Бренан Джонсън.

Микел Артета не променя нищо при титулярите си след убедителния успех с 5:0 през седмицата срещу Челси.

Срещата в северната част на английската столица стартира в изключително темпо, като борбата между двата отбора беше изключителна. В осмата минута Давид Рая се наложи да прави спасяване след диагонален удар на Тимо Вернер. В десетата минута „артилеристита“ получиха право да изпълнят фал от много изгодна позиция. Йодегард стреля, но право в стената, изградена от Викарио.

Две след това Тросар загуби топката в собственото си наказателно поле, а Тотнъм не успя да се възползва добре, след като шутът на Джеймс Мадисън отлетя много високо. Арсенал успя да открие резултата в 15-ата минута, след като Хойбьерг си вкара автогол. Гостите стигнаха до ъглов удар, а на близката греда Партей и Томиасу атакуваха топката, но не успяха и зад тях Хойбьерг прати топката в собствената си врата.

В 19-ата минута Тотнъм можеше да възстанови паритета, след като Джеймс Мадисън пласира отлично центриране от корнер, а Кристиан Ромеро стреля силно с глава, но мерникът му не беше точен и играта бе подновена с аут. Две след това Мадисън отново центрира към Ромеро, този път от фал, а аржентинският бранител се измъкна от Партей и стреля с глава от два метра, но прати топката в левия страничен стълб на Рая.

В 22-ата Тотнъм изравни резултата, след като Мики ван де Веен се разписа. Топката след рикошет се озова у Мики ван де Веен, който се озова сам срещу испанския вратар на Арсенал и отблизо изравни. След дълго преразглеждане на ситуацията реферите установиха, че нидерландският бранител на „шпорите“ е бил в засада и попадението беше отменено.

Така се стигна до 27-ата минута, когато дойде ред на „топчиите“ за втори път да ударят съперника. Тотнъм можеше да направи завършващ удар, но вместо това загуби по детски топката и Хавертц видя с дълъг пас Сака вдясно. Той финтира красиво Бен Дейвис след спринт и с левия крак прокара топката край Викарио за 2:0.

Арсенал не спря с изключителните си изяви при статични положения. Букайо Сака центрира от корнер, а Кай Хавертц от вратарското наказателно поле насочи елегантно с глава топката и преодоля за трети път в срещата Гилермо Викарио – 3:0.

В самия край на полувремето Бренан Джонсън изведе фантастично Сон зад гърба на арсеналската отбрана. Салиба и Магаляеш не проследиха корееца, който овладя добре в наказателното поле на гостите, но отправи изключително нещастен удар към вратата на Давид Рая.

Втората част стартира с шанс за Арсенал да покачи още повече актива си. Деклан Райс прати топката в наказателното на домакините, а Томиасу беше тотално забравен от защитата на „шпорите“. Японският бранител стреля с плонж, но над напречната греда на Викаерио. В 51-ата минута Деян Кулушевски подаде страхотно към включилия се в атака Ромеро. Бранителят нанесе пореден свой изстрел в мача с глава, но не уцели опразнената врата на Арсенал, след като Давид Рая излезе доста неразчетено в тази ситуация.

Малко след това Леандро Тросар пусна вляво към Хавертц, а той намери страхотно самия Букайо Сака. Английският напдател отправи шут с левия крак от воле, но вратарят на Тотнъм с крак изби в ъглов удар. В 65-ата минута Арсенал „върна“ домакините обрато в срещата. Магаляеш върна към Давид Рая, а испанският вратар изрита много лошо топката и я прати право в понеслия се в нападение бранител Ромеро. Аржентинецът овладя и с премерен изстрел откри сметката на Тотнъм в неделния следобед.

Пет минути преди края Деклан Райс изрита цинично Бен Дейвис в полето на Арсенал пред очите на Майкъл Оливър. Роденият в Нюкасъл рефер не отсъди нищо въпреки бурните претенции на играчите на „шпорите“, но след проверка с ВАР потвърди дузпата за домакините. Зад топката застана Хюн-мин Сон, който имаше доста „тих“ следобед и с безкомпромисен изстрел капитанът на „шпорите“ направи 2:3.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 28 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО