Франция ще помирява „Хизбула“ и Израел

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Франция ще помирява „Хизбула“ и Израел

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес в опит да посредничи за деескалация на напрежението на границата с Израел между израелските сили и ливанската шиитска групировка „Хизбула“, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Сежурне се е срещнал с мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан, както и с високопоставени ливански представители, сред които председателя на парламента, главнокомандващия ливанската армия, външния министър и изпълняващия длъжността министър-председател, отбелязва АП.

„Що се отнася до Южен Ливан, войната е вече тук, дори и да не я назоваваме по име, а цивилното население плаща цената ѝ“, заяви Сежурне, цитиран от АП.

Агенцията припомня, че с началото на конфликта между Израел и радикалната палестинска групировка „Хамас“ в ивицата Газа на 7 октомври е зачестила размяната на огън между израелските сили и „Хизбула“ по северната граница на Израел. Ливанската групировка изразява солидарност с „Хамас“.

Оттогава израелските удари са причинили смъртта на над 350 души в Ливан, повечето от които бойци на „Хизбула“, докато при обстрела от другата страна на границата са загинали най-малко 10 цивилни и 12 военнослужещи от Израел, добавя Асошиейтед прес. Освен това десетки хиляди души от двете страни на границата са напуснали домовете си, за да се спасят.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО