Жителите на провинция Фуцзян отново ще могат да посещават Тайван

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Жителите на провинция Фуцзян отново ще могат да посещават Тайван

Китай заяви, че ще възобнови пътуването до Тайван за жителите на своята югоизточна провинция Фуцзян, заяви на среща с тайвански опозиционни депутати Жао Цюан, заместник-министър на културата и туризма на Китай, предаде японската агенция Киодо, цитирана от БТА.

Той се срещна с тайвански депутати от опозиционната Националистическа партия преди предстоящото встъпване в длъжност на новоизбрания президент Лай Чинг-те (известен също като Уилям Кай) на 20 май, когото Пекин смята за сепаратист.

Заместник-министърът заяви, че Пекин първо ще възобнови пътуванията на жителите на Фуцзян до Мацу, отдалечена група от тайвански острови, а след това ще разреши групови екскурзии до други части на самоуправляващата се територия, след като възобнови фериботните услуги между окръг Пинтан във Фуцзян и Тайван. Той добави пред групата, водена от дългогодишния депутат от опозицията Фу Кун-чи, че Пекин приветства тайванските сънародници да посещават континенталната част на страната с цел разглеждане на забележителности и да видят развитието и промените там.

От август 2019 г. континенталната част на страната забрани на китайски туристи, включително жители на Фуцзян, да пътуват до Тайван на фона на влошаването на връзките между правителствата от двете страни на пролива, припомня Киодо.

Главната митническа администрация на Китай също така заяви вчера, че ще одобри вноса на помело и други селскостопански и рибни продукти от Тайван, при условие че те отговарят на карантинните изисквания на континента, съобщава китайската държавна медия Синхуа.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО