Делото срещу британския гражданин Даниел Хъл за сексуално посегателство срещу 14 деца от Сливен тръгва на 14 май

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Делото срещу британския гражданин Даниел Хъл за сексуално посегателство срещу 14 деца от Сливен тръгва на 14 май

След забавяне от близо две години делото срещу британския гражданин Даниел Хъл за сексуално посегателство срещу 14 деца от Сливен е насрочено за 14 май. Това показва справка в портала за електронно правосъдие, съобщи „Дневник“.

Делото бе отлагано заради отвод на всички наказателни съдии от Сливенския Районен съд, на които то е било разпределено. Така се стигна до последния възможен вариант – делото да бъде разпределено на граждански съдия.

Наказателното дело, срещу британеца започна след задържането му на 10 август 2022 г. То е за сексуални действия, извършени с 14 момчета на възраст от 8 до 14 години в периода от февруари 2021 г. до август 2022 г. Точният брой на децата, пострадали от Даниел Хъл обаче, е трудно да бъде установен. Извършеното от него според обвинителният акт, представлява „особено тежък случай на сексуални действия с лица от същия пол, които се наказват с лишаване от свобода от пет до двайсет години“.

Хъл е имал чудесния шанс да остане незабелязан в ромския квартал на града в продължение на години. Нещо повече – при опитите да бъде задържан той е бранен, от родителите на децата, с които е имал сексуални отношения.

Според неофициални данни от разследването Хъл е събирал пари от дарения през кампании в интернет, а с тях е купувал доверието на хората, живеещи в гетото като е покривал разходите по ремонти на къщите им, обзавеждането на бани, купувал е обувки и дрехи за децата им, доставял им е хранителни продукти и е плащал за медицински прегледи и манипулации. Срещу това родителите му отвръщали с доверието си като му поверявали децата си като на пастор и дори им позволявали да нощуват в дома на Хъл.

Драмата на четиринайсетте момчета обаче не приключва с ареста на британеца на 10 август 2022 г. Тя продължава и до днес с фактическия отказ от правосъдие при последвалите общо пет отвода на наказателни съдии в Сливен, на които делото е било разпределено.

Протоколи от съдебните заседания на 4 април и 24 октомври м.г., в които първите двама съдии – Цанка Неделчева и Иван Димитров от сливенския Районен съд са се самоотвели от делото за сексуалното посегателство, не са достъпни в системата justice.bg. Мотивите на останалите трима обаче са документирани.

На 5 септември м.г. първият от тях Иван Димитров прекратява производството в разпоредително заседание по делото, което му е разпределено, заради допуснати сериозни процесуални нарушения в досъдебната фаза и го връща на прокуратурата. С решение на Окръжния съд в Сливен обаче мотивите му са отхвърлени и делото му е възложено отново с първоначално изготвения обвинителен акт. Веднага след това Димитров се самоотвежда, тъй като вече се счита за предубеден, защото е изразил мнение по начина на водене на разследването.

„В много случаи тази причина за отвод на съдии се ползва просто като претекст да се отърват от дадено дело и да намалят натовареността си“, каза Стойко Славов, защитник на част от пострадалите деца.

След отвода на Димитров делото е разпределено на председателя на Районния съд в Сливен Анна Димитрова. На 13 декември м.г. тя също си прави отвод с мотива, че именно тя е наложила на Даниел Хъл първоначалната мярка за неотклонение – задържане под стража като по този начин вече е изразила мнение по вината му.

Въпреки това тя го насрочва, но изчаква адвокатът на подсъдимия Хъл сам да поиска отвода ѝ, което тя с готовност прави.

Последният – пети отвод по делото е на съдия Никола Маринов от Районния съд в Сливен. Според протокола от заседанието по делото от 20 март т.г. Маринов си прави отвод с мотива, че защитникът на подсъдимия няма доверие в обективността му.

„Съдът следва да приеме, че никой от състава не е предубеден, но за да се избегнат всякакви съмнения в неговата безпристрастност следва да се отведе от разглеждането на делото и то да се докладва за определяне на нов докладчик на принципа на случайния избор“, пише в протокола от заседанието.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО