Испанският премиер ще остане на поста си

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Испанският премиер ще остане на поста си

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че няма да напуска поста си, въпреки намеците за оставка след стартирането на разследване за корупция срещу съпругата му, предадоха Ройтерс и News.bg.

По-рано Санчес се срещна с крал Фелипе VI – стъпка, която би била необходима, ако беше решил да подаде оставка. Въпреки това премиерът обяви в телевизионно обръщение, че е информирал монарха за решението си да остане. Той беше насърчен да остане от широко разпространените изрази на подкрепа през уикенда, посочи още Санчес.

„Реших да продължа, ако е възможно дори по-силен като министър-председател. Това не обичайната работа, нещата ще бъдат различни“, заяви той в национално предаване.

Премиерът изненада както опозицията, така и съюзниците си, когато заяви миналата седмица, че отменя всички събития към обществените си задължения, за да обмисли напускане. Той описа съдебното разследване на съпругата му Бегона Гомес за търговия с влияние и бизнес корупция като организирано от негови опоненти.

Припомняме още, съдът започна предварително разследване спрямо съпругата на премиера, Бегоня Гомес, за търговия с влияние и корупция. Действията започнаха по жалба на кампанията срещу корупцията „Манос Лимпияс“, чийто лидер има връзки с крайната десница. Те смятат, че Гомес е използвала влиянието си, за да осигури спонсори за университетски магистърски курс, който е ръководила.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО