Михаил Константинов обясни колко гласа трябват, за да се мине бариерата от 4 % на изборите

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Михаил Константинов обясни колко гласа трябват, за да се мине бариерата от 4 % на изборите

Колко гласа са нужни за преминаването на бариерата от 4% на изборите. Коментар направи в ефира на „Твоя ден” по Nova News математикът проф. Михаил Константинов.

„Много зависи от това колко хора ще гласуват и колко ще бъде броят на действителните гласове. Да предположим, че за парламентарните избори ще има 2 милиона и половина действителни гласове, а за европейските – 2 милиона. Това е много близо до числата, които видяхме на последния вот. Българските избиратели по света и у нас са 6 милиона и 600 хиляди. Приемаме, че няма толкова много недействителни гласове. У нас те са само за общински съветници заради преференциите. 4 процента от тях 2 милиона и половина са 100 000. Тоест, за да се вкарат депутати от една партия, ни трябват 100 000 гласа. Те гарантират поне 10 депутати. Партиите си правят сметката да гонят тези гласове на национални избори”, поясни Константинов.

За да влязат евродепутати от една партия, бариерата е 5,88% или 1/17. Ще се получат грубо казано 115 000 гласа, уточни експертът.

По думите му две групи не могат да направят сглобка, ако ще правят, трябва да са поне три.

„За нашите политици бариери няма, те са готови на всичко, за да се докопат до властта”, допълни професорът.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 30 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО