Русия: Какво лицемерие от страна на САЩ

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Русия: Какво лицемерие от страна на САЩ

Русия заяви днес, че САЩ проявяват лицемерие, като се противопоставят на разследване на Международния наказателен съд (МНС) срещу Израел, но едновременно с това подкрепят заповедта на съда за арест на руския президент Владимир Путин, съобщи Ройтерс, предаде БТА.

МНС, който може да съди лица за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид, разследва нападението на палестинското движение „Хамас“ срещу Израел и израелската опустошителна ответна кампания срещу управляваната от „Хамас“ ивица Газа, която се води вече седми месец.

Вчера говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че САЩ не подкрепят разследването на МНС срещу Израел и не смятат, че съдът има съответните правомощия. Президентът на САЩ миналата година заяви, че решенето на МНС да издаде заповед за арест на Путин е оправдана. САЩ са споделяли детайли с МНС за предполагаемите руски военни престъпления в Украйна. Русия заяви, че заповедта за арест срещу Путин е безполезен опит на Запада да развали репутацията на Русия.

„Вашингтон напълно подкрепи, ако не и стимулира, издаването на заповедта за арест на МНС срещу руското ръководство“, написа в социалната мрежа „Телеграм“ говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Същевременно тя допълни, че „американската политическа система не признава легитимността на органа по отношение на себе си и на сателитите си“. Според нея подобна позиция е „интелектуално абсурдна“.

Кремъл нарече издаването на заповедта срещу Путин възмутително и правно невалидно, тъй като Русия не е страна по договора, с който е създаден МНС. Израел не е член на МНС, докато Палестинските територии бяха приети като държава-членка през 2015 г. Премиерът Бенямин Нетаняху каза в петък, че решенията на МНС няма да повлияят на действията на Израел, но ще създадат опасен прецедент.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 30 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО