Депутатите подкрепиха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Депутатите подкрепиха ветото на президента върху  Закона за насърчаване на инвестициите

Депутатите от парламентарната Комисия по икономическа политика и иновации гласуваха на днешното си заседание в подкрепа на наложеното на 29 април вето от президента Румен Радев върху измененията в Закона за насърчаване на инвестициите, приети на 19 април. Против повторното приемане на закона гласуваха 10 народни представители, съобщи БТА.

От президентската институция гости на заседанието бяха Крум Зарков, секретар на президента по правни въпроси, Росица Карамфилова, съветник на президента по екология и Иванка Иванова, съветник по правни въпроси. Крум Зарков изложи пред народните представители накратко мотивите на държавния глава за издаването на указа.

„Президентът връща за ново гласуване седем параграфа от приетия Закон за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Президентът не се противопоставя на тази цел, която счита за легитимна, но както и друг път е подчертавал, това не може да става за сметка на конституционни права на гражданите, каквито без съмнение са защитата на здравословната околна среда, както и достъпът до правосъдие“, посочи Крум Зарков.

„Факт е, че много ключови закони, каквито са Законът за опазване на околната среда, Законът за устройство на територията и Законът за енергията от възобновяеми източници са променени с едно четене, без съществено обсъждане и без възможност на заинтересованите страни да се произнесат“, каза той.

Депутатът Владислав Панев от ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“ определи като напълно състоятелни мотивите на президента за налагане на ветото.

Румен Гечев от групата на „БСП за България“ също подкрепи президентското вето и призова членовете на комисията да намерят баланса на интересите и в разглеждания Закон за насърчаване на инвестициите.

„Упълномощен съм да подкрепя това преразглеждане на текстовете, за да намерим баланса, в който да сме сигурни, че отстраняваме препятствия, които са умишлени с цел облагодетелстване на определени организации, спиращи проектите, но в същото време, че няма да позволим да бъдат осъществявани инвестиции също така при условия, които не са в обществен интерес“, мотивира позицията си Румен Гечев.

Трети думата взе Йордан Цонев, депутат от групата на ДПС.

„Един от проблемите, с които не успяхме да се справим през тези 25 години, е злоупотребата със зелено право“, посочи Цонев, без да отрича наличието на злоупотреби и нанасяне на вреди на околната среда. „Не смятам, че трябва да спрем да търсим начин да се справим с този проблем“.

Промените в ЗНИ, според Цонев, са в отговор на това да се намери баланс между инвестициите в полза на хората и опазването на околната среда, отново в полза на човека.

На свой ред Александър Иванов, заместник-председател на Комисията по икономическа политика и иновации и депутат от групата на „ГЕРБ-СДС“, изложи позицията на представляваната от него парламентарна група и защо тя не подкрепя ветото: „Смятаме, че беше дошло време да се сложи край на „зеления рекет“ в общественото развитие и големите инфраструктурни проекти, в интерес на всички граждани и българската икономика. Не се съгласяваме с част от мотивите, които изтъква президентската институция по отношение на това, че няма възможност за съдебен контрол. Напротив – има и то на Върховния административен съд“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 30 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО