Нетаняху: Независимо дали ще бъде постигнато споразумение, Израел ще влезе в Рафах

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Нетаняху: Независимо дали ще бъде постигнато споразумение, Израел ще влезе в Рафах

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е ясен – военната операция в южния град Рафах в Газа ще се проведе, независимо от възможността за постигане на споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници, предават Ройтерс и БТА. Това решение представлява ясен сигнал за израелската решителност да защити своите интереси в региона. Ситуацията в Газа остава напрегната, а предстоящата операция ще допринесе за допълнително увеличение на несигурността в областта. Въпреки усилията за дипломатическо преговаряне, изгледите за бъдещето на конфликта продължават да бъдат неясни.

„Идеята, че ще прекратим войната, преди да бъдат постигнати всички нейни цели, е изключена“, заяви Нетаняху.

Нетаняху заяви, че Израел ще влезе в Рафах, за да унищожи намиращите се там батальони на групировката „със или без споразумение“, отбелязва Асошиейтед прес. Израел и „Хамас“ преговарят за споразумение за прекратяване на огъня, което има за цел да освободи заложниците и да облекчи до известна степен положението на палестинците в обсадения анклав.

Нетаняху обеща да постигне „пълна победа“ във войната и се сблъска с натиска на партньорите си от националистическото управление да започне офанзива в Рафах, който според Израел е последната голяма крепост на „Хамас“.

През последните дни нараснаха надеждите, че страните могат да постигнат споразумение, което да предотврати израелско нахлуване в Рафах, където пребивава над половината от общо 2,3 милиона жители на Газа.

Нетаняху многократно е отхвърлял прекратяването на войната в замяна на освобождаване на заложници и твърди, че настъплението към Рафах е от решаващо значение за унищожаването на бойците след нападението им срещу Израел на 7 октомври, което предизвика конфликта. Правителството му може да бъде подложено на критики, ако той се съгласи на сключване на сделка, тъй като членове на кабинета твърдо поискаха атака срещу Рафах.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 30 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО