Депутатите не приеха отмяна на алтернативния данък за бране на гъби, билки и горски плодове

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Депутатите не приеха отмяна на алтернативния данък за бране на гъби, билки и горски плодове

С гласовете на ПП-ДБ, „Възраждане“ и БСП парламентът отхвърли на второ четене промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН в подкрепа на измененията не бяха достатъчни и след като не беше прието дори заглавието на законопроекта, разглеждането му в пленарната зала беше преустановено.

Промените предвиждаха отмяна на алтернативния данък за бране на диворастящи гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели.

Аргументите на „Възраждане“ и ПП-ДБ се оказаха сходни – те настояха за запазване на настоящия режим:

„В момента те плащат една обща такса във всяко едно държавно горско предприятие. В тази такса, която заплащат те, са техните осигуровки. Така таксата в момента не зависи от техните приходи, което за тях е добре, и в края на годината не обявяват приходи в НАП“, обясни Даниел Петров от „Възраждане“.

Асен Василев от ПП-ДБ също се обяви срещу промените:

„Ние това няма да го подкрепим. От „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ смятаме, че е много по-добре да имаме 50 000 български граждани, които не са крепостни селяни и си плащат осигуровките като всички други граждани, и фирмите да си плащат данъците на светло, а не някъде на тъмно да избягват данъци“.

Преди това срещу промените се обявиха и от браншовите организации.

Законопроектът беше приет на първо четене на 26 април.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 30 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО