Урсула фон дер Лайен осъди насилието в грузинската столица

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Урсула фон дер Лайен осъди насилието в грузинската столица

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди насилието в грузинската столица Тбилиси, където полицията използва водни струи, сълзотворен газ и зашеметяващи гранати за разпръсване на протести срещу закона за „чуждестранните агенти“ и призова страната да не се отклонява от пътя към ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано 150-те депутати от грузинския парламент одобриха закона на второ четене с 83 (от 150) срещу 23 гласа, отбелязва Асошиейтед прес.

Протестиращите наричат законопроекта „руския закон“, тъй като съседна Русия използва подобни законови мерки срещу независими новинарски медии и организации, които критикуват Кремъл.

Необходимо е трето и окончателно гласуване в парламента, за да може той да може да влезе в сила. Грузинският депутат Иракли Кобахидзе заяви днес пред медиите, че очаква това окончателно гласуване да се случи в средата на май.

Законът ще изисква медиите и некомерсиалните организации да се регистрират като „защитаващи интересите на чужда сила“, ако получават повече от 20% от финансирането си от чужбина. Миналата година управляващата партия „Грузинска мечта“ оттегли подобно предложение миналата година след многохилядни протести.

Отношенията между Русия и Грузия са сложни и бурни от разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години на миналия век. През 2008 г. двете страни водиха кратка война, в резултат на която Грузия загуби контрола над два приятелски настроени към Русия сепаратистки региона, припомня АП. Вследствие на това Тбилиси прекъсна дипломатическите си отношения с Москва, а въпросът за статута на регионите продължава да бъде основен проблем с Москва, въпреки че отношенията донякъде се подобриха.

Грузия се присъедини към международните резолюции, осъждащи руското нахлуване в Украйна, но също така се превърна в основна дестинация за руснаците, бягащи от военната мобилизация и политическите репресии. Дори в управляващата партия на Грузия се наблюдава вътрешно напрежение по отношение на съседката ѝ, отбелязва АП.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО