Какво да правим, ако дадем положителен резултат за наркотици, а не сме употребявали

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Какво да правим, ако дадем положителен резултат за наркотици, а не сме употребявали

Десетки шофьори станаха жертви на фалшиво положителни полеви тестове за наркотици. В чакане на кръвните проби, някои от тях загубиха работата си, други уважението на близките си. Можем ли обаче да си върнем шофьорските книжки, докато чакаме пробите от лаборатория? Темата в студиото на „Здравей, България” по „Нова телевизия“ коментираха адвокатите Елица Буенова и Силвия Петкова.

Юристите обясниха, че когато полевият тест даде положителен резултат, органите на реда налагат административна санкция и отнемат свидетелството за управление на МПС. Тази мярка може да се обжалва в 14-дневен срок пред Административен съд. В по-големите райони обаче съдът не може да се произнесе преди излизането на кръвните проби.

„Това с бързите тестове беше долна лъжа. Тя беше подкрепена с бързите тестове на чалгаджийките, за да докажем, че това става бързо. Не е вярно. Бяха купени два робота и хвърлени в лаборатории, но те реално не се използват. Те подготвят пробите, но трябват апарати, които да ги изследват, и лаборанти, които да ги обработват”, категорична е Елица Буенова. И тя, и адвокат Петкова заявиха, че е по-правилно шофьорските книжки да се отнемат едва след излизането на кръвните проби от лаборатория.

Според Силвия Петкова всеки, който е понесъл морални и материални щети след отнемане на СУМПС с отрицателни кръвни проби, може да съди държавата.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО