Полицай получи условна присъда с изпитателен срок и глоба за приемане подкуп от наркодилър

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Полицай получи условна присъда с изпитателен срок и глоба за приемане подкуп от наркодилър

Варненският апелативен съд увеличи размерите на изпитателния срок и на глобата, наложени от Окръжния съд във Варна на подсъдим за подкуп полицай.

В съдебния процес е виновен и още един служител на МВР.

С измененото наказание Христо Г. ще заплати 3000 лева, вместо присъдените от първата инстанция 1000 лева, а изпитателният срок на наказанието „лишаване от свобода“ се увеличава на 5 години, вместо 4.

Полицаят е подсъдим за това, че на 30 март 2019 година е взел 415 лева, за да не извърши действие по служба. Той е лишен от право да упражнява професия или дейност, свързана с МВР за 3 години.

Другият полицай – Костадин К. е признат за виновен, че не изпълнил служебните си задължения, за да набави на Христо Г. материалната облага. Спрямо него първоинстанционната присъда бе потвърдена – 8 месеца лишаване от свобода, отложени с изпитателен срок от 3 години.

Апелативният съд образува производството след протест на прокуратурата и жалби на подсъдимите.

На 30 март 2019 година, по време на автопатрулната си дейност старши полицаите забелязали на централен булевард във Варна спрян на аварийни светлини автомобил, в нарушение с правилата за движение. В колата имало наркотични вещества, които трябвало да се доставят. Полицаите забелязали притеснението на свидетелите и ги проверили за забранени предмети. У единия открили наркотично вещество. Другият мъж предложил „да се измисли нещо“.

Христо Г. обяснил, че сумата, която имали – 220 лева, не е достатъчна и са нужни още толкова. Свидетелят обещал да ги намерят и предадат.

Същевременно последвал указанията на полицейския служител да постави наличните пари в полицата за гражданска отговорност и да му я даде.

Малко по-късно свидетелите се сдобили със 100 евро и ги предали на Христо.

Решението на Варненския апелативен съд подлежи на обжалване и протест пред Върховният касационен съд.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО