Силвия Георгиева: България не изпълнява препоръките за децентрализация на държавното управление

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Силвия Георгиева: България не изпълнява препоръките за децентрализация на държавното управление

„Моментът част от местните данъци и такси да остават в рамките на общините е назрял. Има изключително голям натиск към България от страна на нашите международни партньори. България сега преговаря за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Едно от техните условия е децентрализация на публичните финанси, за да бъде договорено членството на България.“

Това заяви в предаването PrimeTime по Euronews Bulgaria Силвия Георгиева – изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

Докладите на ОИСР за необходимостта от децентрализация в България са много обективни и за това са и стряскащи. Те показват, че България остава най-централизираната държава членка в ЕС, но и сред държавите, които кандидатстват за членство в ОИСР.
Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините

„От друга страна, наскоро приключихме един голям проект с финансиране от Европейската комисия и в партньорство със Съвета на Европа, който също беше насочен към осигуряване на условия за финансовата автономност на общините. Този проект приключи с изключително сериозни препоръки към българското правителство. Те са съчетани и с една предстояща мониторингова мисия от Съвета на Европа, която ще констатира за пореден път, че България не изпълнява препоръките за децентрализация на държавното управление“, подчерта Георгиева.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 2 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО