Челси с домакинска победа над Тотнъм

Публикувано преди 2 седмици  |  Спортни
Челси с домакинска победа над Тотнъм

Челси спря серията си от три поредни мача без успех, след като спечели с резултат 2:0 лондонското дерби с Тотнъм Хотспър на своя „Стамфорд Бридж“ в отложена среща от 26-ия кръг на английската Висша лига. Попаденията отбелязаха Трево Чалоба, който откри в 24-ата, а Николас Джаксън удвои и оформи крайния резултат в 72-ата минута, пише gong.bg.

Домакините изиграха силно първо полувреме, в което можеха да отбележат поне още две попадения. През втората част „шпорите“ се активизираха и натиснаха, но се провалиха, допускайки втори гол, след който надеждите им за класиране в Шампионската лига догодина угаснаха почти напълно.

След този успех Челси събра 51 точки и се изкачи до осмата позиция, като продължава битката си за участие в европейските клубни турнири, тъй като седмият Нюкасъл Юнайтед е само с два пункта повече. Тотнъм пък остава пети с 60 точки и мач по-малко от четвъртия Астън Вила, който, обаче е на седем точки напред. През уикенда „сините“ имат ново градско дерби, отново в своя дом, този път срещу Уест Хем Юнайтед, докато „шпорите“, които допуснаха трета поредна загуба, имат тежко гостуване на третия Ливърпул.

Ситуацията с контузени играчи в Челси е изключително тежка. В лазарета на практика е един цял отбор – Енцо Фернандес, Бен Чилуел, Мало Густо, Уесли Фофана, Ромео Лавия и Карни Чуквуемека са трайно контузени, докато Рийс Джеймс, вратарят Роберт Санчес, Рахийм Стърлинг, Леви Колуил, Кристофър Нкунку и Лесли Угочукву тренираха с отбора, но все още не бяха готови за игра, към тях трябваше да прибавим още Тиаго Силва и Аксел Дисаси, които пропускнаха днешния мач.

На вратата бе Джордже Петрович, а Алфи Гилхрист зае мястото на десния бек, докато Трево Чалоба беше преместен в центъра до Бенао Бадиашил, а Марк Кукурея бе на другия фланг. В халфовата линия действаха Мойсес Кайседо и капитана Конър Галахър. По крилата бяха разположени Нони Мадуеке и Михайло Мудрик, докато голмайсторът Коул Палмър действаше за Николас Джаксън, който водеше атаката.

При Тотнъм също имаше проблеми с контузени играчи, след като Тимо Вернер и Бен Дейвис са аут до края на сезона. Мениджърът Ангелос Постекоглу бе направил цели пет промени от загубата с 2:3 от Арсенал, като на мястото на контузените Вернер и Дейвис се появиха Бренън Джонсън и Емерсон Роял. Другите две промени бяха в халфовата линия, където Ив Бисума и Папе Матар Сар действаха на местата на Пиер-Емил Хьойберг и Родриго Бентанкур, докато Джеймс Мадисън бе оставен на резервната скамейка, а атаката водеше Ричарлисон.

Първият голям шанс бе на сметката на домакините от Челси в петата минута, когато можеха да открият резултата. Папе Матар Сар сбърка на центъра и капитанът на „сините“ Конър Галахър му отне топката, която попадна в Михойло Мудрик. Украинецът напредна на скорост по левия фланг и пусна чудесно извеждащо подаване за Николас Джаксън, който се озова сам срещу Гулиелмо Викарио и успя да стреля между краката му, но Мики ман де Вен притича и съумя да изчисти пред голлинията. След това тя се удари в Коул Палмър, който бе пред опразнената врата, но голмайсторът на „сините“ нямаше как да реагира. Секунди по-късно Мудрик отново проби и стреля, но от малък ъгъл и доста неточно.

Челси продължи да бъде агрсивен и да натиска и в 17-ата минута Марк Кукурея изведе на скорост по левия фланг Джаксън, който влезе в наказателното поле и пусна отново за испанския бек. Последва центриране по тревата, което не бе засечено от нито един футболист, но стигна до Алфи Гилхрист на границата на пеналтерията, който шутира силно, но и високо.

Шест минути по-късно Мудрик даде чудесен диагонален пас за Нони Мадуеке на десния фланг, който напредна на скорост към наказателното поле, освободи се пространство за изстрел с левия крак от границата пред пеналтерията, но над вратата.

По-добрата игра на Челси даде резултата и той откри резултата в 24-ата минута. Конър Галахър центрира от свободен удар в наказателното поле, където Трево Чалоба бе изпуснат от защитниците на Тотнъм и с глава прониза вратаря Викарио за 1:0. Попадението беше разгледано първо за евентуална засада, каквото нямаше, а след това и за евентуално нарушение на Кукурея срещу Бренан Джонсън по време на центрирането, но и такова не беше отсъдено. В крайна сметка голът остана и „сините“ поведоха.

В 32-ата минута Челси беше близо до втори гол. Палмър задържа добре топката отдясно и намери отлично Мудрик на другия фланг, след което влезе в наказателното поле, залъга Педро Поро и стреля към вратата, но кълбото профуча на сантиметри покрай лявата греда на Викарио в аут.

Тотнъм се съвзе и създаде възможност да изравни резултата в 38-ата минута. Тогава Поро центрира от свободен удар отдясно на наказателното поле, където на втора греда Кристиан Ромеро надскочи Гилхрист и стреля с глава, но кълбото се отби от дясната греда на Джордже Петрович и излезе в аут.

В самия край на полувреме Тотнъм стигна до още един шанс след добра работа на Бренън Джонсън. Той намери Сар, но отлична намеса на Чалоба попречи на топката да отиде към вратата. Малко след това, в третата минута на добавеното време, Поро намери Джонсън отдясно в наказателното поле, който опита да центрира, получи се неприятен рикошет в Кукурея и топката се насочи към вратата на Петрович, който обаче внимаваше и спаси.

В началото на второто полувреме Тотнъм изглеждаше по-агресивен и печелеше повечето топки, като се настани в половината на своите домакини. Стигна се до няколко опасни центрирания, но сериозни опасности за Петрович нямаше.

Челси пък отговори в 52-ата минута, когато Джаксън беше намерен на левия фланг, задържа добре и след това комбинира със свобония Мадуеке, който пък продължи за Палмър отдясно в наказателното поле. Голмайсторът на „сините“ веднага стреля с левия крак, но доста разочароващо.

В 61-ата минута Джонсън комбинира със Сар отдясно до наказателното поле, който пък пусна извеждащ пас за връхлитащия на скорост Поро. Португалецът шутира от малък ъгъл, но Петрович изби отлично.

Веднага след това Ангелос Постекоглу направи три промени, пускай в игра Джеймс Мадисън, Пиер-Емил Хойберг и Родриго Бентанкур, които замениха Ричарлисон, Ив Бисува и Папе Матар Сар.

Имемнно Хойберг шутира точно от дистанция в 64-ата минута, но право в ръцете на Петрович.

Въпреки натиска, който опита да упражни Тотнъм, Челси беше отборът, който удвои преднината си в 72-ата минута. Деян Кулушевски извърши нарушение срещу Кукурея малко пред наказателното си поле, а Коул Палмър се зае с изпълнението на свободния удар. Младият англичанин шутира прекрасно, топката се отби от напречната греда и тупна пред голлинията, след което Хюн-мин Сон и Хойберг не успяха да попречат на Джаксън, който с глава вкара кълбото във вратата на Викарио за 2:0.

На терена за „сините“ след това се появи Чезаре Казадей, който смени позагубилия през втората част Мудрик, докато Браян Хил влезе на мястото на Бренан Джонсън за Тотнъм. Дебют за Челси направи и Джош Ачеампонг, който замени получилия схващане Алфи Гилхрист.

Тотнъм изгледаше вече, че се е предал, а три минути преди края на редовното време Палмър стреля отново опасно от пряк свободен удар и принуди Викарио да избива топката над гредата в корнер.

До края на двубоя „шпорите“ опитаха някакъв натиск, но стигнаха единствено до удари на Родриго Бентанкур, Джеймс Мадисън и Джовани Ло Селсо, които не затрудниха по никакъв начин Петрович. Така Челси стигна до важен успех в битката за Европа, докато Тотнъм, до голяма степен, се прости с надеждите за класиране в Шампионската лига.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 3 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО